„Kad niekados neužmirštum“ @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

„Kad niekados neužmirštum“

Kategorija: Renginiai

Lietuvoje rugsėjo 23 dieną pagerbiant žydų genocido aukų atminimą nelieka šiai datai abejinga ir Telšių „Džiugo“ gimnazijos bendruomenė. Moksleiviai nuolat skatinami domėtis Telšių miesto istorija, kuri neatsiejama nuo šiurpios žydų tautos lemties.

2015-09-23 „Džiugo“ gimnazijos Ic ir Id klasių moksleiviai, gimnazijos direktorius M. Sabaliauskas, istorijos mokytojas R. Kazakaitis ir lietuvių kalbos mokytojos I. Tarvainienė ir A. Ruikienė integruotą istorijos ir lietuvių kalbos pamoką „Kad niekados neužmirštum“, skirtą Lietuvos žydų genocido aukoms atminti, vedė netradicinėje aplinkoje. Pamoka prasidėjo senosiose žydų kapinaitėse, kurias sutvarkė ir atminimo paminklą pastatė buvęs telšiškis Z. Šapiro. Mokiniai atliko dvi literatūrines kompozicijas. Id klasės moksleiviai (paruošė mokyt. I. Tarvainienė) ir Ic klasės moksleiviai (paruošė mokyt. A. Ruikienė), skaitydami eiles, atsiminimus, laiškus, skambant graudžiai fleitos melodijai, leido giliau pajausti žmonių, ypač mažų žydų vaikų, kančią ir siaubą. Degant atminimo žvakei, prie paminklo visi apmąstė skaudžią Telšių žydų praeitį. Gimnazijos direktorius M. Sabaliauskas pabrėžė, kad tik prisimindami ir pasakodami šią tragediją jaunajai kartai, galime tikėtis, jog ateityje tai nepasikartos. Tad istorijos pamokas privalome gerai išmokti. Istorijos mokytojas R. Kazakaitis kapinaitėse pasakojo apie žydų laidojimo papročius, paminklų puošybos ypatumus ir menorą.

Susimąstę apie skaudžią istoriją pasukome žydų rabinų mokyklos link. Istorijos mokytojas R. Kazakaitis supažindino su šios mokyklos istorija: Telšių jašiva – aukštoji rabinų mokykla buvo įkurta apie 1875 m. (1780 m.). Mokykla klestėjo, kai jos vadovu tapo rabinas E. Gordonas, vadovavęs jašivai 1884–1885 m. Dalį jašivos studentų išlaikė paprasti Telšių žydų bendruomenės nariai. Prieš Antrąjį pasaulinį karą jašivoje mokėsi apie 450 studentų.

Vėliau aplankėme buvusio žydų geto teritoriją, besitęsiančią nuo Respublikos iki Masčio ežero pakrantės. Gimnazistai sužinojo, kad Telšių getas buvo sunaikintas 1941 m. gruodžio mėnesio pabaigoje, kada apie 400 žydaičių, basos ir vienmarškinės, ežero ledu buvo išvarytos į Rainius ir ten atgulė amžino poilsio.

Moksleiviai klausėsi pasakojimų ir apie telšiškius, kurie rizikuodami savo ir artimųjų gyvybėmis gelbėjo nuo baisios lemties žydus. Dabar jie yra pagerbiami suteikiant Pasaulio tautų Teisuolių apdovanojimus. Mes didžiuojamės, kad tokių Telšiai turi apie tūkstantį. Ačiū jiems. Grįžome tvirtai įsitikinę, kad mes privalome padaryti viską, kad tai daugiau nepasikartotų.

Lietuvių k. mokytoja I.Tarvainienė