Ekskursija po Klaipėdos kraštą @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Ekskursija po Klaipėdos kraštą

Kategorija: Informacija

Birželio 10 d. „Džiugo“ pirmųjų klasių gimnazistai su lietuvių kalbos mokytojomis A. Ruikiene, G. Šapaliene, A. Valuckiene ir istorijos mokytoju R. Kazakaičiu išvyko į literatūrinę istorinę ekskursiją po Klaipėdos kraštą, arba buvusią Mažąją Lietuvą.

Kelionė prasidėjo 8 val., kai mūsų autobusas pajudėjo Ventės rago link. Važiuodami vieni miegojo, kiti kalbėjosi su draugais, bet, kai pasiekėme Klaipėdos rajoną, visi susikaupę klausėmės, nes istorijos mokytojas papasakojo svarbiausius Mažosios Lietuvos istorinius įvykius. Ventės rage mus pasitiko lietus ir marių vėjas, bet mūsų neišgąsdino. Ornitologinės stoties vedėjas Vytautas Jusys aprodė savo valdas: paukščių gaudykles, paukščių žiedavimo namelį, švyturį.  Ornitologinės stoties muziejuje matėme įvairiausių Lietuvos paukščių bei sprendėme testą, kiek jų galime atpažinti. Grįžę į autobusą buvome šlapi, bet pilni įspūdžių.

Kitas kelionės taškas – filosofo Vydūno muziejus Kintuose. Ten išgirdome Vydūno gyvenimo bei veiklos istoriją ir supratome jo norą išlaikyti lietuvybę. Muziejaus antrame aukšte dalyvavome edukacinėje veikloje: atsakėme į viktorinos klausimus, žaidėme dėlionę, kas greičiau sudės Vydūno citatas. Sulipus į autobusą, mokytojos kiekvienam gimnazistui padalijo po filosofinę mintį, nuskintą nuo Vydūno medžio.

Taip pat aplankėme rašytojos Ievos Simonaitytės muziejų Priekulėje, įkurtą buvusiame jos vasarnamyje su rožynu. Muziejuje išsaugoti autentiški baldai, indai ir kiti rašytojos daiktai. Visi susikaupę pabuvome tame kambaryje, kur I. Simonaitytė rašė „Aukštujų Šimonių likimą“, kur tebestovi jos rašomoji mašinėlė ir po langu šlama raudonlapis bukas. Kai kurie dar spėjo pabendrauti su istorinių romanų rašytoja Edita Barauskiene, kuri šiemet išleido naują romaną apie rašytoją „Kovingoji Ėvė. Kaip Ieva Simonaitytė gynė lietuviškumą ir gentainius“ (vieną knygą su E. Barauskienės autografu parvežėme gimnazijos bibliotekai). Dar Priekulėje aplankėme Laisvės kovų ir tremties istorijos muziejų bei leidomės su gidu į neilgą ekskursiją po senąją Priekulę.

Prieš pasukdami namo sustojome Drevernoje ir nebijantys aukščio užlipo į apžvalgos bokštą, nuo kurio atsivėrė puikūs vaizdai į  marias ir Kuršių neriją. Grįždami namo aptarinėjome kelionės įspūdžius ir nuotykius. Manau, tokia kelionė mokiniams yra svarbi, nes padeda geriau ir artimiau pažinti žymius Lietuvos žmones, įtaigiau prisiliesti prie istorijos ir gamtos.

Samanta Miniotaitė, Ia kl.