Netradicinė lietuvių kalbos olimpiada @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Netradicinė lietuvių kalbos olimpiada

Kategorija: Informacija

2019 m. kovo 1 d. (penktadienį) Rietavo Lauryno Ivinskio gimnazijoje vyko IV lietuvių kalbos komandinė olimpiada, skirta kalbininko Andriaus Ašmanto žymeniui laimėti. Šiemet mūsų gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos su moksleiviais nusprendė prisijungti prie ketvirtus metus jau vykstančios netradicinės lietuvių kalbos olimpiados.

Olimpiadoje rungiasi 2 grupės – jaunesniųjų mokinių (9 –10 kl.) ir vyresniųjų mokinių (11–12 kl.). Komandą sudaro 5 mokiniai, kurie dirbdami komandoje per 1 valandą turi atlikti pateiktas užduotis. Šiemet netradicinėje olimpiadoje dėl žymens laimėjimo susirungė net 17 mokyklų iš įvairių Lietuvos miestų ir rajonų (Kauno, Šiaulių, Panevėžio, Joniškio, Skuodo, Plungės, Šilalės, Šilutės ir “kt.). Telšių „Džiugo“ gimnazijai atstovavo šie 9–10 klasių moksleiviai: Adomavičiūtė Samanta, Ia kl., Balbošiovaitė Edita, Ia kl., Balsytė Airida, Ia kl., Jonikaitė Karolina, Ia kl. (ruošė lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Aušra Ramančauskienė) ir Kumšlytytė Kamilė, IId kl. (ruošė lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Irena Tarvainienė). Vyresniųjų mokinių grupę (11–12 kl.) sudarė šie moksleiviai: Eigirdaitė Gabrielė, IIIa kl., Juodeikytė Kornelija, IIIa kl., Laurinavičiūtė Rugilė, IIIa kl. (ruošė lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Irena Tarvainienė) ir Jonuškevičiūtė Goda, IVa kl., Berenytė Erika, IVa kl. (ruošė lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Andžela Valuckienė). Gimnaziją linksmosios popietės metu pristatė R. Laurinavičiūtė, parodydama filmuotą ištrauką iš savo projekto, skirto Tarptautinei gimtosios kalbos dienai – vasario 21-ajai – atminti, ir broliai Aivaras Avelis, Ia kl., su Dovydu Aveliu, IVb kl., atliko gražius muzikinius kūrinius.

Netradicinėje olimpiadoje lituanistės buvo ne tik olimpiados darbų vertintojos, bet ir išklausė Klaipėdos universiteto Baltų filologijos katedros prof. dr. A. Drukteinio paskaitą „Skyrybos taisyklių pakeitimų apžvalga“. Moksleiviams paskaitą skaitė Klaipėdos universiteto Baltų filologijos katedros lektorius R. Skunčikas tema „Ką ir kaip mums kalba literatūros kūrinys?“

Olimpiada baigėsi visų, ir dalyvių, ir nugalėtojų, apdovanojimu Padėkos raštais. I– III vietų laimėtojai ir atminimo dovanėlėmis. Šiemet IV lietuvių kalbos komandinėje olimpiadoje, skirtoje kalbininko Andriaus Ašmanto žymeniui laimėti, I vietą laimėjo ir žymuo atiteko Joniškio „Aušros“ gimnazijos komandai.

Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Irena Tarvainienė