Susitikimo vieta – Telšiai @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Susitikimo vieta – Telšiai

Kategorija: Renginiai

Priešpaskutinį kovo mėnesio savaitgalį ne vienas telšietis galėjo pastebėti mieste šurmuliuojantį didelį būrį angliškai kalbančių jaunų žmonių. Tai „Džiugo“ gimnazijos svečiai, nes kovo 20 – 24 dienomis gimnazijoje vyko Comenius daugiašalės mokyklų partnerystės projekto „Antivirus 2.0 – paauglių paruošimas susidūrimui su modernios Europos visuomenės iššūkiais” dalyvių darbinis susitikimas, kuriame be Telšių „Džiugo“ gimnazijos atstovų dalyvavo 30 mokinių ir mokytojų iš Vokietijos Augsburgo, Lenkijos Skawinos, Graikijos Zagoros bei Kipro Nisou miestų. Projektą mūsų gimnazijoje koordinuoja anglų kalbos mokytoja Audronė Alšauskaitė. Jai talkina šešių mokytojų komanda (I. Benikienė, V. Urlovaitė, G. Šiaudvytienė, D. Kurlienė, R. Ubartas, T. Ubartas) ir visa mokyklos bendruomenė. Tai prevencinio pobūdžio projektas, kurio tikslas padėti jauniems žmonėms susivokti, kokie pavojai ir problemos jų laukia gyvenant šiuolaikinėje visuomenėje, ieškoti tų problemų sprendimo būdų.

Įgyvendindami projektą, dalyviai atliko įvairias veiklas: susitikime su Telšių rajono meru V. Kleiva aptarė jaunimo pilietinio aktyvumo galimybes bei problemas; analizuodami tarptautinės anketos „Aktyvus pilietiškumas“ rezultatus, aiškinosi, kokios pilietiškumo formos projekto partnerių mokyklose yra patraukliausios, kokiose srityse labiausiai išryškėja jaunimo pilietiškumas. Dalyviai pristatė namuose atliktas užduotis: filmuotą medžiagą apie susitikimus su savo miestų merais, trumpus filmukus paaugliams aktualiomis temomis, kurių pagrindu susitikimo metu buvo sukurti prevenciniai komiksai. Susitikimo metu buvo baigtas kurti ir įgarsintas daugiakalbis kalendorius.

Dalyviai turėjo puikią progą susipažinti tiek su mūsų miestu, tiek su regionu. Be minėtos apžvalginės ekskursijos po miestą, ir svečiai, ir šeimininkai plačiau apie Telšių ir Žemaitijos istoriją sužinojo muziejuje „Alka“, apie AB „Žemaitijos pienas“ ir jos produkciją – degustacijos kavinėje „Džiugo namai“ metu. Ir jaunimas, ir suaugusieji susižavėjo delfinų pasirodymu Klaipėdos jūrų muziejuje, Klaipėdos senamiesčiu, bet ypač – Šaltojo karo muziejumi Žemaitijos nacionaliniame parke, Plokštinėje. Istorijos mokytojas iš Vokietijos sakė, kad ten jautėsi kaip vaikas saldainių parduotuvėje ir jei gyventų arčiau, tai su savo mokiniais atvyktų čia kasmet, kada dėstoma Šaltojo karo tema. Neapsieita ir be nuotykių, kada grupelė mokytojų ir mokinių pasiklydo muziejaus labirintuose ir gerokai išsigando, kol rado išėjimą. Jie minėjo, kad tai buvo vienas stipriausių įspūdžių.

Na, o atsisveikinimo vakarienėje dalyvavo ne tik projekto dalyviai, bet ir gimnazistų, apgyvendinusių moksleivius iš užsienio šalių, tėveliai. Joje svečiai vaišinosi lietuviškais patiekalais, buvo supažindinti su lietuviškomis dainomis ir šokiais. Neliko skolingi ir užsieniečiai, visus įtraukę į smagius graikiškus, lenkiškus, vokiškus ir kiprietiškus šokius. Viena iš mamų, D. Gintalienė, apdovanojo svečius vardinėmis dovanėlėmis. Šis atsisveikinimo vakaras sutelkė tėvus, mokytojus ir vaikus.

Susitikimas prabėgo labai greitai. Įvairių tautų atstovai ne tik sėkmingai ir kūrybingai dalyvavo visose numatytose veiklose, bet tai buvo ir puiki galimybė pabendrauti anglų kalba, pasilinksminti. Širdis džiaugėsi žiūrint į mūsų gimnazijos aktyvistus Luką, Justą, Vytautę, Dalią, Bernadetą ir Kristijoną – jie puikiai atstovavo savo mokyklai, buvo iniciatyvūs, kūrybingi, vedė komandinius žaidimus, ekskursiją po miestą, atsisveikinimo vakarą. Mokytojai tiesiog švytėjo girdėdami kolegų iš užsienio pagyras, skirtas mūsų moksleivių išprusimui, anglų kalbos žinioms, organizuotumui ir bendravimo įgūdžiams. Visų projekto dalyvių akimis mūsų kraštas atrodė tvarkingas, svetingas ir draugiškas; graikų ir kipriečių moksleiviai sakė, kad nenori grįžti namo, o nori likti su savo naujais draugais. Lenkai ir vokiečiai žadėjo sugrįžti į Lietuvą vasarą su savo šeimomis. Mokytojai pabrėžė, kad daug ko pasimokė iš mūsų organizuoto susitikimo. Daugumą sužavėjo „Žemaitijos pieno“, kuris parėmė projektą, sūriai, jogurtai ir saldūs sūreliai. Kai kurie svečiai sūrelių ragavo pirmą kartą ir nesiliovė stebėtis jų geru skoniu.. Ne vienas pirko „Džiugo“ sūrio ir jo gaminių lauktuvėms. Norėtųsi padėkoti už suteiktą paramą šiai akcinei bendrovei.

Tai buvo antras šio projekto dalyvių susitikimas. Pirmasis vyko rudenį Vokietijoje, Augsburgo mieste. Toliau laukia naujos veiklos, o rudenį – susitikimas Graikijoje.

Telšių „Džiugo“ gimnazijos mokytojos V. Urlovaitė ir A. Alšauskaitė