Kūrybos atodangos „Džiugo“ gimnazijoje @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Kūrybos atodangos „Džiugo“ gimnazijoje

Kategorija: Renginiai

Kai dienos trumpėja ir beveik neišaušta, „Džiugo“ gimnazijoje kasdienybę praskaidrino garbingi svečiai – Lietuvos rašytojas, eseistas, visuomenės veikėjas Vytautas Bubnys ir žurnalistė, rašytoja Elena Kurklietytė. Įdomaus susitikimo – literatūrinės popietės „Kūrybos atodangos“ iniciatorė – Telšių Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos direktorė Virginija Černiauskienė.

Susitikimo metu „Džiugo“ literatai (vadovė – lietuvių kalbos mokytoja Irena Tarvainienė) ir maironiečiai (vadovė – straipsnio autorė) turėjo galimybę išgirsti apie kūrėjų santykį su kūryba, rašytojo laikyseną totalitarizmo akivaizdoje, bendravimą su kitais rašytojais: Vincu Mykolaičiu – Putinu, Pauliu Širviu, Romualdu Granausku, Marcelijumi Martinaičiu ir kitais. Abu prozininkai pabrėžė ryšio su gamta svarbą – po sunkaus kūrybinio darbo rudenį, žiemą, pavasarį ir vasarą jie praleidžia sodyboje Širvintų rajone.

Vyriausybės kultūros ir literatūrinių premijų laureatas, rašytojas Vytautas Bubnys yra išleidęs apie 40 knygų, iš kurių – 13 romanų. 2014 metais išleista jo knyga „Suktinis su P.ROZA“. Kūriniai, kaip teigė autorius, išversti į 24 kalbas. Autoriaus knygose nagrinėjamos socialinės, istorinės, egzistencinės žmogaus ir kūrėjo problemos, nevengiama ironijos. Pagal tris Vytauto Bubnio romanus yra sukurti filmai: „Maža išpažintis“, „Nesėtų rugių žydėjimas, „Kvietimas“. Baltijos Asamblėjos premija įteikta už romaną „Balandžio plastėjime“, kurį šis autorius pavadino „euroromanu“, jame vaizduojami įvykiai Jugoslavijoje, religinė netolerancija.

O Vytauto Bubnio žmona Elena Kurklietytė, daug metų dirbusi korespondente, išleido 3 knygas. Viena iš jų – romanas „Šešėlių verpėja. Laukinės Todės istorija“, įkvėptas sakmių apie laumes. Autorė domisi Rytų kultūra – apie tai kitos jos knygos. Kalbėdamasi su mokiniais Elena Kurklietytė sakė pastebėjusi, jog jaunimas labai nevertina laiko – švaisto jį, visiškai nesidomi menu, todėl elementariomis frazėmis bendrauja apie banalius, kasdieninius dalykus. Autorė apgailestavo, jog daugelis jaunų žmonių neskiria dėmesio savo vidiniam pasauliui, todėl jų dvasioje beveik „nevyksta evoliucija“.

Baigiantis literatūrinei popietei, rašytojas Vytautas Bubnys, kaip buvęs aktyvus Sąjūdžio narys, palinkėjo mokiniams vertinti savo gimtąjį kraštą, Žemaitiją, neprarasti protėvių kultūrinio palikimo. Prozininkė Elena Kurklietytė, atsakydama į mokinių klausimus, rekomendavo mokiniams perskaityti ir rusų, prancūzų klasikų kūrinių.

Maironiečių būrelio vadovė Aušra Ramančauskienė