Prasminga mokytojų kelionė į Romą @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Prasminga mokytojų kelionė į Romą

Kategorija: Informacija

Į Romą visais laikais traukė keliautojai ir piligrimai, trokšdami įminti šio amžino miesto grožio paslaptį, atrasti antikos pėdsakus, pamatyti renesanso meno šedevrus, sustiprinti dvasią, tikėjimo tiesas. Šiais metais į Romą vyko ir pulkai žemaičių minėti savo krikšto 600 metų sukaktį. 2013-aisiais Tikėjimo metais Romos širdyje, Vatikano šv. Petro aikštėje, vyksta daug jubiliejinių renginių. Todėl „Džiugo“ gimnazijos mokytojų grupę subūrusi direktoriaus pavaduotoja Janina Šalkauskytė pasirūpino, kad kelionė būtų prasminga ir vyktų būtent tomis dienomis, kai į miestą suplaukia tūkstančiai tikinčiųjų išklausyti popiežiaus Pranciškaus aukojamų šv. Mišių, skirtų šeimai.

Atskridę į šventąjį Romos miestą, pajutome vasariškai šiltą orą ir visas 5 dienas džiaugėmės skaisčia Italijos saule. Pirmoji pažintis su miestu įvyko vakare, vaikštant po žibintų apšviestą antikinę Romą Palatino kalvoje. Šventyklų, imperatorių rūmų griuvėsiai, arkos, kolonos, Koliziejaus sienos liudija gilią senovę, romėnų gyvenimo būdą, papročius. Romoje doktorantūros studijas tęsiantis kunigas Vygintas Gudeliūnas maloniai sutiko tapti mūsų grupės vadovu ir parodė žymiausius miesto objektus. Žinoma, svarbiausia ir gražiausia Romos puošmena – bazilikos, viena už kitą didingesnės, turtingesnės, saugančios didžiąsias krikščionių relikvijas. Aplankėme vieną žinomiausių pasaulio muziejų, įsikūrusį Vatikane. Jame sukaupta daugybė antikos eksponatų, renesanso meno šedevrų. Turistus ypač domina Siksto koplyčios freskos, nutapytos garsiojo renesanso dailininko Mikelandželo.

Romos dvasia skleidžiasi ir erdviose aikštėse, kurias puošia fontanai, skulptūros, gėlės. Vakarais čia verda gyvenimas: skamba gyva muzika, menininkai rodo savo talentus, būriuojasi ir linksminasi praeiviai. Kunigas V. Gudeliūnas aprodė mums, lietuviams, svarbią vietą – „Villa Lituania“. Tai svečių namai, priklausantys popiežiškajai šv. Kazimiero kolegijai. Sužinojome, kad kolegijoje gyvena ir mokosi 9 lietuviai, o reprezentacinėje patalpoje įamžintas popiežiaus Jono Pauliaus II apsilankymas.

Kelionės kulminacija – dalyvavimas popiežiaus Pranciškaus aukojamose šv. Mišiose. Į šv. Petro aikštę spalio 27-osios rytą rinkosi tikintieji iš 75 pasaulio šalių pasimelsti už šeimas. Mišiose dalyvavo apie šimtas tūkstančių žmonių. Pamatę plevėsuojančią trispalvę, patraukėme pas tautiečius, atvykusius kartu su charizmatiškuoju Šiaulių vyskupu Eugenijumi Bartuliu. Bendra malda, susikaupimas, įtaigus ir raiškus popiežiaus žodis suteikė visiems dvasinę ramybę, džiaugsmą ir viltį, kad šeima išliks didžiausia vertybė ir ateities kartoms.

Asta Ruikienė