Paminėta Tarptautinė tolerancijos diena @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Paminėta Tarptautinė tolerancijos diena

Kategorija: Renginiai

Lapkričio 16-ąją minėjome Tarptautinę tolerancijos dieną, įsijungdami į pilietinę iniciatyvą „Tolerancijos laivas 2011“. Tolerancija (lot. tolerantia – kantrybė). Kantrybė tolerancijos sesuo, kurios draugijos mes dažnai pristingame.
Šių metų simbolis – laivas – pasirinktas neatsitiktinai. Jau Senajame Testamente, Pradžios knygoje, minimas Nojaus laivas, kuriame turėję sutilpti visi su savo skirtumais ir panašumais bei gyventi tolerantiškai ir taikiai.
Lapkričio 16-osios rytą ir į mūsų mokyklą „atplaukė“ Nojaus laivas. Už  aktyvų įsitraukimą į laivo statybą dėkojame dvyliktokams Mantui Žindžiui ir Mantui Valatkai. Visi smalsiai stebėjo, kaip iš kelių kvadratinių metrų popieriaus lankstomas tolerancijos simbolis, kuris vėliau buvo papuoštas mokinių mintimis apie pakantumą Kitokiems, pagarbą, supratimą, meilę.
Iššūkis būti pakančiam kitokiai nuomonei, skirtingiems žmonėms, stengtis įsiklausyti ne tik į save, bet ir į šalia esantį. 
Artėjant Tarptautinei tolerancijos dienai klasių vadovai kalbėjosi su auklėtiniais apie šį reiškinį, svarstė, kodėl svarbi tolerancija žmonių santykiuose, dorinio ugdymo mokytojos ragino kritiškai žvelgti į toleranciją, kad tai netaptų paviršutiniškumu, abejingumu tam, kas vyksta aplink mus: amoraliam elgesiui, suvaidintam, apsimestiniam tolerantiškumui, siekiant būti madingam. Moksleiviai svarstė, kiek jie pakantūs kaimynams, skirtingų ideologijų ar socialinės padėties žmonėms. Pamokų metu išsakytos mintys bylojo viena, kad  gyvensime taikiai tik tada, kai kiekvienas laikysis „Aukso taisyklės“ principo, skelbiančio – „Elkis taip, kaip norėtum, kad su tavimi elgtųsi“ arba prisimenant vienuolio A. Peškaičio žodžius, jog „tolerancija tai ne apie Afrikoje badaujančius vaikus galvoti, bet apie šalia tavęs esančius..“.

                                                                                                     Etikos mokytoja Vilma Žutautienė