Paskaitos mokiniams apie sveiką gyvenimo būdą @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Paskaitos mokiniams apie sveiką gyvenimo būdą

Kategorija: Informacija

Š. m. spalio 1 ir 16 dienomis gimnazijos pirmųjų klasių vaikinams ir merginoms vyko paskaitos lytiškumo tema pagal Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai bendrąją programą. Paskaitas skaitė lektoriai Donatas Grigalis ir Dalė Sungailienė. Šias paskaitas inicijavo Telšių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras.

Lektorius Donatas Grigalis vaikinams savo paskaitoje „Paauglio brandos ypatumai“ kalbėjo apie paauglių brandą: fiziologinį ir psichologinį brendimą, asmens higieną. Svečias daug dėmesio skyrė aptarti paauglių tarpusavio bendravimui: kaip susipažįstama, draugaujama, įsimylima, susižavima. Lektorės Dalės Sungailienės paskaitoje merginoms „Kai ateina meilė“ buvo kalbama apie moters reprodukcinę sistemą, menstruacinį ciklą, apvaisinimą ir nėštumą, gimdymą ir pogimdyminį laikotarpį, galimas lytinių santykių pasekmes, krūtis ir jų priežiūrą, lytiškai plintančias ligas, kurios perduodamos vieno asmens kitam per lytinius santykius. Lektorė pabrėžė, kad dažniausiai lytiniu keliu plinta žmogaus papilomos virusas (ŽPV), kuris sukelia gimdos kaklelio vėžį, ir kad skiepai yra vienintelis būdas užkirsti kelią ŽPV. Viešnia palinkėjo merginoms saugoti save, skaičiuoti ciklą ir būti budrioms.

Lektorių paskaitos apie sveiką gyvenimo būdą mokiniams yra įdomios ir informatyvios. Jos padeda gimnazistams formuotis savo vertybines nuostatas.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Dalia Sarakauskienė