Mokytojų metodinė išvyka į Dzūkijos kraštą @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Mokytojų metodinė išvyka į Dzūkijos kraštą

Kategorija: Informacija

Mokslo metams baigiantis karštomis birželio 20-21 dienomis grupė „Džiugo“ gimnazijos mokytojų vyko į metodinę kelionę po Dzūkiją. Direktoriaus pavaduotojos ugdymui Janinos Šalkauskytės sudaryta išvažiuojamojo seminaro programa „Patyriminio ugdymo veiklų organizavimas: Alytaus Jotvingių gimnazijos ir Marcinkonių pagrindinės mokyklos patirtis“ bei kelionės maršrutas sudomino mokytojus, nes tai gana tolimas regionas, siekiantis net Baltarusijos pasienį, nuo Telšių nutolęs 368 kilometrus.

Dzūkija unikali savo kraštovaizdžiu: akį džiugina Nemuno kilpos ir vingiai, gražūs pušynai, šalia upės stūksantys piliakalniai, įsikūrę etnografiniai kaimai ir miesteliai. Lankėmės Punioje, Alytuje, Marcinkonyse, Zervynose ir Merkinėje, žygiavome Čepkelių rezervato takais. Vasariškai nusiteikę stebėjome gamtą, uodėme pušų ir liepų kvapus, žinias apie šį kraštą praplėtėme klausydami autentiškų pasakojimų dzūkų tarme. Ypač visus sužavėjo Dzūkijos etnografinio muziejaus direktorius Jonas, su meile ir humoru pasakojęs apie dzūkų papročius , buitį, ir nuoširdi, svetinga Marcinkonių vienkiemio šeimininkė Rūta, kuri visus pavaišino dzūkiškos virtuvės tradiciniais valgiais: grybiene, bandomis su varškės darytiniu bei grikinėmis „babkomis“ su gira.

Ne mažiau svarbu šioje išvykoje buvo pamatyti ir išgirsti šio krašto mokytojų darbo gerąją patirtį. Apsilankę Alytaus (baltosios rožės miesto) Jotvingių gimnazijoje maloniai nustebome, kokios gražios ir modernios jos erdvės, puikūs mokinių akademiniai pasiekimai dalyvaujant tiriamuosiuose projektuose, integruojant mokomuosius dalykus, bendradarbiaujant su VU, VGTU ir kitomis aukštosiomis mokyklomis. Gimnazijos mokytojai pasakojo , kaip pavyksta sudominti jaunimą kurti, konstruoti, eksperimentuoti, dalyvauti daugiadienėse ekspedicijose, įvairiuose konkursuose. Eksponuojami gimnazistų darbai išties įspūdingi, ne vienas iš jų pelnęs prizines vietas. Kita lankyta Marcinkonių pagrindinė mokykla taip pat unikali, šviesi, erdvės pritaikytos udymuisi, vyksta bendradarbiavimas su šalia esančia Gamtos mokykla, tačiau dėl gyventojų mažėjimo nuo rugsėjo čia mokysis tik pradinukai. Tai, ką pamatėme ir sužinojome išvykoje, įkvėpė naujų idėjų, suteikė geros energijos.

Mokytojos Asta Ruikienė ir Vilma Žutautienė