Metodinė išvyka į Kretingą @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Metodinė išvyka į Kretingą

Kategorija: Renginiai

147Sausio 4 dieną gausus „Džiugo“ gimnazijos kolektyvas naujuosius metus pradėjo simboliška dvasine – pažintine kelione į Kretingą. Direktoriaus pavaduotojos Janinos Šalkauskytės ir kunigo Andriejaus Sabaliausko suorganizuota metodinės dienos programa žadėjo įdomių įspūdžių. Pirmiausia atvykome į vieną iš seniausių Kretingos mokyklų – Pranciškonų gimnaziją, kur mus maloniai pasitiko gimnazijos direktorius br. Alvydas Virbalis ir jo pavaduotojas neformaliajam ugdymui br. Tomas. Buvome supažindinti su įdomia mokyklos istorine praeitimi, jos įkūrėjo pranciškonų tėvo Augustino Dirvelės vizija ne tik suteikti tinkamą išsilavinimą jaunam žmogui, bet ir duoti tvirtą dvasinį pamatą, kad gyvenimo sunkumai jo nesugniuždytų. Direktorius pabrėžė, kad po sovietmečio 1991 m. atsikūrusi katalikiškoji mokykla tęsia senąsias tradicijas – pranciškoniškoje dvasioje ugdo laisvą, pilietišką, kūrybingą ir atsakingą asmenybę. Sielovadai čia skiriamas didelis dėmesys – vyksta daug užsiėmimų, renginių krikščioniškajam tikėjimui stiprinti. Pamatėme modernios šiuolaikiškos gimnazijos erdves, kuriose viskas pritaikyta sėkmingam mokinio ugdymui: kalbų, gamtos mokslų, chemijos laboratorijos, kelios skaityklos, naujomis technologijomis aprūpinti įvairių dalykų kabinetai, teatro studija. Nenuostabu, kad jaunimas stengiasi patekti į šią gimnaziją, kurioje nuo 5 klasės mokosi daugiau kaip tūkstantis mokinių ne tik iš Kretingos miesto, bet ir iš viso rajono.

Aplankėme žymiąją Kretingos Šv. Mergelės Marijos bažnyčią ir pranciškonų vienuolyną, kuriuos XVII amžiaus pradžioje pastatė grafai Chodkevičiai, daug prisidėję prie Kretingos miesto suklestėjimo Žemaitijoje. Jaukioje, senove dvelkiančioje bažnyčios koplyčioje dalyvavome šv. Mišiose, kurias aukojo mūsų kelionės vadovas – kunigas Andriejus. Jo įtaigus žodis kvietė pamąstyti apie tapatybės prasmę, mokytojo misiją, žmogiškumą. Vienuolis br. Bernardas mus lydėjo į bažnyčios požemius – kriptą, kur palaidota Chodkevičių šeima bei vienuoliai kankiniai. Išgirdome paties pranciškonų vienuolio Bernardo sukurtų eilėraščių, pajutom senovės laikų dvasią, domėjomės šiandienos vienuolių gyvenimu, jų veikla.

Kelionę baigėme pažintimi su Kretingos kraštotyros muziejaus, įsikūrusio grafų Tiškevičių dvare, turtinga ekspozicija: nuo etnokultūros, senųjų valstiečių papročių, buities eksponatų iki dvaro salonų prabangaus interjero, poniškų daiktų puošnumo. Be abejo, didžiausia pramoga ir visų džiaugsmas – dalyvavimas edukacinėje pamokėlėje gaminant saldainius bei Žiemos sodo grožio pajauta nuostabioje dvaro rūmų oranžerijoje.

Mokytoja Asta Ruikienė

(nuotraukos – mokytojos Vilmos Žutautienės)