„Džiugo“ gimnazijos šventė @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

„Džiugo“ gimnazijos šventė

Kategorija: Renginiai

Visa Telšių „Džiugo“ gimnazijos bendruomenė gegužės 6 dieną įdomiais renginiais paminėjo 2015 – Lietuvos etnografinių regionų – metus bei pačios gimnazijos vardadienį.

Gimnazijos aktų salėje rinkosi I-II klasių mokiniai į istorinę – etnografinę – literatūrinę viktoriną „Atminkem, ka esam žemaite“, juos pasitiko tautiniais drabužiais pasipuošę vedėjai – „gaspadoriai“ Indrė ir Almantas. Viktorinos pradžioje buvo pagerbta Žemaitijos vėliava, sugiedotas Žemaitijos himnas ir išlydėtas būrelis gimnazistų į orientacinį bėgimą po žymias Telšių vietas. Griausmingais aplodismentais mokiniai įvertino „Džiugo“ gimnazijos LIK–o komandos prisistatymą „Etnokultūrine jaunėma ypatuma“, už kurį rajono varžytuvėse mūsiškiai pelnė II vietą. Renginio svečias Stasys Kasparavičius, Žemaičių draugijos pirmininkas, buvęs „Alkos“ muziejaus direktorius, kraštotyrininkas, kalbėjo apie mūsų regiono heraldiką, kultūrinį paveldą ir jo saugojimą. Kitas svečias Antanas Kontrimas, Degaičių seniūnas, Gineso rekordininkas, stipriausios barzdos pasaulyje savininkas, mokė gimnazistus, kaip tapti „tropniausiais“ žemaičiais, puoselėti žemaitišką būdą ir kalbą. Vėliau susiskirstę komandomis mokiniai atliko kūrybines viktorinos užduotis.

Gimnazijos trečiokai susibūrė Telšių Žemaitės dramos teatre į renginį „Drūts žemaitišks pasirokavims“. Iš anksto pasiruošę jie deklamavo, vaidino, dainavo žemaitiškai, pristatė žemaičių tautinius drabužius bei apyvokos daiktus, skaidrėmis iliustravo pasakojimus apie kalendorines šventes, tradicinius valgius. Taip pat visi pažiūrėjo filmuotą medžiagą iš ekskursijos po Telšius su Žemaičių draugijos nariu Andriumi Daciumi. Gimnazistams dainavo Luokės etnografinis ansamblis „Šatrija“ bei smagią nuotaiką kūrė Trečiojo amžiaus universiteto dalyvių pasirodymas.

„Džiugo“ ketvirtokai skubėjo į Telšių „Alkos“ muziejų – į renginį „Žemaitijos dvarų kultūrinis paveldas“. Pirmiausiai muziejaus salėje gimnazijos direktorius Mindaugas Sabaliauskas ir muziejaus direktorė Elvyra Spudytė pasirašė įstaigų bendradarbiavimo sutartį. Tada renginio svečias Vilniaus dailės akademijos leidyklos redaktorius, lektorius Povilas Šverebas skaitė paskaitą apie žymiausių Žemaitijos didikų šeimas, jų herbų simboliką, rodė nuotraukas, kuriose užfiksuoti Žemaitijos dvarai, dvareliai ir tai, kas iš jų liko bėgant metams. Baigdamas paskaitą lektorius pabrėžė, jog kilmingas tik tas didikas, kuris vadovaujasi tauria širdimi. Vėliau muziejaus gidai aprodė abiturientams eksponatus, suvežtus iš įvairių Lietuvos dvarų, ir naują parodą „Lietuvos priešistorė“. Renginį papuošė ištrauka iš poetinio muzikinio spektaklio „Aksomo klostėse – epochų šnabždesys“, kurią dovanojo mažosios aktorės ir šokėjos (ruošė choreografė Ina Levickienė ir režisierė Laimutė Pocevičienė). Antrąją renginio dalį padėjo organizuoti Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto dėstytoja, menininkė Žydrūnė Kriūkaitė Juciuvienė, kuri apžvelgė etnostiliaus mados ypatybes, kūrybos procesą, pristatė tarptautinių projektų metu studentų sukurtas drabužių kolekcijas. Kelis studentų darbus labai profesionaliai pademonstravo ir patys gimnazistai. Renginio pabaigoje keli ketvirtokai skaitė savo pranešimus apie literatūrinį Žemaitijos dvarų paveldą ir visi dalyviai atliko kūrybinį testą pasitikrindami žinias ir išsakydami savo įspūdžius.

Be to, dalis trečiokų ir ketvirtokų dalyvavo dviračių žygyje „Nuo „Džiugo“ iki Džiugo“. Lydimi dviejų policijos ekipažų dviratininkai pajudėjo nuo „Džiugo“ gimnazijos, stabtelėjo prie 1863-ųjų metų sukilėliams atminti skirto akmens, užsuko į Džiuginėnų dvarą, o prie Džiugo piliakalnio klausėsi padavimų.

Gegužės 6-osios kultūrinė pažintinė veikla buvo įsimintina ir įdomi mokiniams ir mokytojams bei padėjo į savo etnografinį regioną pažvelgti įdėmiau ir patraukliau.

Gintarė Monkevičiūtė