Pasaulinė tuberkuliozės diena @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Pasaulinė tuberkuliozės diena

Kategorija: Informacija

Kiekvienais metais kovo 24-ąją Pasaulio sveikatos organizacijos sprendimu minima Pasaulinė tuberkuliozė diena, skirta informuoti visuomenę apie pavojingą infekcinę ligą, jos daromą žalą bei profilaktikos priemones.

Tuberkuliozė (TB) yra pavojinga ne tik sergančiajam, bet ir aplinkiniams. Žmogaus tuberkuliozės sukėlėjas – tuberkuliozės mikobakterija, seniau vadinta Kocho lazdele. Ji dažniausiai pažeidžia plaučius, bet gali žaloti ir kitus žmogaus organus, priklausomai nuo to, kur patenka užkratas. Sukėlėjas plinta per orą ligoniui kalbant, kosint, čiaudint. Dažniausiai TB užsikrečiama, jei yra kasdienis artimas sąlytis su sergančiais asmenimis gyvenamoje aplinkoje, darbe, mokymosi  įstaigose.

Mūsų gimnazijos I d ir II a klasės mokiniams visuomenės sveikatos specialistė organizavo užsiėmimą, skirtą Pasaulinei tuberkuliozės dienai. Ji gimnazistus supažindino su tuberkuliozės istorija, kalbėjo, kas yra tuberkuliozė ir kaip plinta, kokie yra požymiai ir kaip liga pasireiškia, kas turi didžiausią riziką susirgti ir kokia situacija Lietuvoje. Aptarė, kokia tuberkuliozės profilaktika ir kaip ligos išvengti. Mokinių žinioms įtvirtinti buvo duotas testas apie TB.

Prevencinis užsiėmimas padėjo mokiniams suprasti, kad visi žmonės turėtų labiau rūpintis savo sveikata, ją tikrintis kiekvienais metais, kad būtų kuo mažiau sergančiųjų mūsų aplinkoje.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Dalia Sarakauskienė