Sveikos mitybos dienos paminėjimas @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Sveikos mitybos dienos paminėjimas

Kategorija: Informacija

Lapkričio 8-oji Europoje paskelbta Sveikos mitybos diena. Šią dieną Europos šalyse visuomenė skatinama maitintis sveikai bei organizuojami renginiai, kuriuose pasakojama apie tinkamos mitybos principus.  

Lapkričio devintąją po keturių pamokų per ilgąją pertrauką mūsų gimnazijoje buvo organizuota sveikatingumo akcija Vaisius ir daržoves valgykime kasdien“. Gimnazijos direktorius  Mindaugas Sabaliauskas  paskatino  gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis šviežius vaisius ar daržoves. Akcijos dalyviams vaišių stalą  ruošė  III klasių  gimnazistės  Enrika Stonytė, Gabija Juškaitė, Ramunė Mikalauskaitė, Gabrielė Kliavaitė su mokytoja Gražina Raudoniene. Visi mokiniai ir mokytojai vaišinosi įvairiais, skaniais vaisiais ir daržovėmis, kurie yra svarbūs sveikos ir subalansuotos mitybos dalis, diskutavo, ką galėtų padaryti, kad suvalgytų jų pakankamai.

Labai svarbu pasiekti, kad būtų vartojama pakankamai daržovių ir vaisių, kurių PSO rekomenduoja vartoti ne mažiau kaip penkis kartus per dieną ir vienam asmeniui per dieną jų suvartoti bent 400 gramų. Šis  kiekis aprūpina organizmą visavertėmis maistinėmis medžiagomis ir vitaminais, būtinais tiek gerai žmogaus fizinei, tiek ir psichologinei būklei. Vaisiai ir daržovės  suteikia mūsų organizmui labai reikalingų vitaminų,  mineralų, skaidulinių medžiagų, padeda palaikyti normalų  kūno svorį, augti ir išlikti sveikam. Pakankamai gaunant vitaminų ir mineralinių medžiagų, didėja organizmo atsparumas infekcinėms ligoms. Pastarųjų kelių dešimtmečių epidemiologiniai ir klinikiniai tyrimai dar kartą patvirtino, kad mažas daržovių vartojimas yra glaudžiai susijęs su eilės lėtinių neinfekcinių ligų, tokių kaip kraujotakos ligos, hipertonija, lėtinės obstrukcinės plaučių ligos, kvėpavimo sutrikimai, osteoporozė, kai kurios vėžio formos ir kitų, atsiradimu ir vystymusi. Taip pat yra atlikta mokslinių tyrimų, rodančių, kad daržovių vartojimas gali daryti įtakos žmogaus psichinei sveikatai.

Šios akcijos tikslas buvo priminti  vaisių ir daržovių svarbą ir paskatinti visus daugiau jų valgyti.  Dėkojame Telšių rajono  savivaldybės visuomenės sveikatos biurui  už vaišes.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Dalia Sarakauskienė