Pasaulinė diena be tabako @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Pasaulinė diena be tabako

Kategorija: Informacija

Pasaulio Sveikatos Organizacija nuo 1987 m. paskelbė gegužės 31-ąją Pasauline diena be tabako, kurios tikslas – saugoti dabartinę ir būsimas kartas nuo tabako vartojimo bei pasyvaus rūkymo sukeliamų pavojų. Visi rūkantieji šią  dieną skatinami nerūkyti.

Pasaulinė diena be tabako buvo paminėta ir mūsų gimnazijoje. Mokiniai susipažino su paruošta stendine informacija, įrodančia elektroninių cigarečių  žalą sveikatai. Vyko prevencinė akcija „Obuolys vietoj cigaretės“, kurią visuomenės sveikatos specialistei padėjo organizuoti  gimnazijos prezidentūra su mokinių prezidente Lukrecija. Per akciją visi dalyviai pavaišinti obuoliais: obuolys yra sveikos gyvensenos simbolis, taip mokiniai skatinti nepradėti rūkyti arba mesti šį žalingą įprotį. Obuolius skyrė Telšių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras.

Per prevencinę akciją buvo akcentuota, kad mokinių eksperimentavimas su psichoaktyviosiomis  medžiagomis, o ypač elektroninėmis cigaretėmis tampa vis didesne problema. Elektroninių  cigarečių garinimas sveikatai labai žalingas. Elektroninėse cigaretėse esantis nikotinas yra psichiką veikianti medžiaga, prie kurios priprantama, t. y. sukelia priklausomybę, todėl rūkymas išlieka labiausiai paplitusia priklausomybės forma. Mokiniams buvo paaiškinta, kad nėra nežalingo rūkymo būdo.

Gimnazijos direktorius pasidžiaugė, kad gimnazistai aktyviai ir geranoriškai dalyvauja prevenciniame renginyje. Taigi, Pasaulinė diena be tabako – tai puiki proga dar kartą paskatinti,  kad mokiniai atsisakytų šio žalingo įpročio dar šiandien, o tie, kurie nevartoja, nepradėtų to daryti. Saugokime ir rūpinkimės savo sveikata, pažinkime gyvenimą be cigaretės.

 Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Dalia  Sarakauskienė