Paroda-susitikimas, skirtas Gegužės 7-ajai @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Paroda-susitikimas, skirtas Gegužės 7-ajai

Kategorija: Renginiai

Paminint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, gimnazijoje svečiavosi Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos bibliotekininkas – kolekcionierius Gediminas Petrulis, kuris gimnazistams pristatė „LIETUVOS KATALIKŲ BAŽNYČIOS KRONIKĄ“, sudarytą iš dešimties tomų. Tai pogrindinis leidinys, leistas Lietuvoje 1972-1989 m. Pernai, 2022 metai, buvo skirti leidinio penkiasdešimtmečiui nuo pirmosios kronikos išleidimo paminėti.
Pirmasis numeris pasirodė 1972 m. gegužės 19 d. ir buvo paskelbtas ,,Amerikos balse”. „Kronikoje“ buvo paneigiama sovietų skleidžiama ateistinė propaganda. Buvo rašoma apie katalikų dvasininkų ir tikinčiųjų persekiojimą bei diskriminaciją Lietuvoje. Iki 1983 m. „Kroniką“ redagavo kun. Sigitas Tamkevičius, jį suėmus šį darbą perėmė buvęs Telšių vyskupas Jonas Boruta.
I–II klasių gimnazistai atliko tokias užduotis: dėliojo ,,Pabirusias raides”, sprendė testus, žiūrėjo ištraukas iš ,,Įdomiosios istorijos”. Mokiniams taip pat buvo papasakota, kad kovoje prieš sovietų diegiamą ateizmą pasižymėjo ir Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas bei pirmąjį „Kronikos“ numerį iliustravo Paulius Jurkus, kuris mokėsi Telšių gimnazijoje.
Tikimės, kad paroda – susitikimas praplėtė gimnazistų žinias ir pasaulėžiūrą.

Mokytojas R. Kazakaitis