Knygos dieną pasitinkant @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Knygos dieną pasitinkant

Kategorija: Renginiai

Gegužės 7-ąją minima Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena. Šiai šventei jau nuo 2012 metų gimnazijoje skiriami renginiai, kai perskaitomos parinktų šiuolaikinių lietuvių autorių knygos ir jos pristatomos gimnazijos bendruomenei. Gimnazijos bibliotekininkė Janina Pronskienė visada užpildo paraišką ir parūpina naujų knygų, kurios nominuojamos rinkimams, bei pakviečia dalyvius į skaityklą. Šiemet „Metų knygos rinkimus 2022“ organizavo IIa ir Ia klasių mokiniai su lietuvių kalbos mokytojomis Andžela Valuckiene ir Ginta Šapaliene.

Balandžio 21 d. gimnazijos skaitykloje antrokės Jūra Maščinskaitė ir Žydrė Žaranskytė, Kamilė Milkintaitė ir Kamilė Rekašiūtė, Laura Radžiūtė pristatė visas tris paauglių literatūros nominantes. Gimnazistės skaitė pranešimus su skaidrėmis, trumpai papasakojo apie autorius, sugalvojo intriguojančių klausimų, raiškiai perskaitė po kelias kūrinių ištraukas bei išsakė savo argumentuotą nuomonę apie knygų aktualumą bei originalumą, paragino visus balsuoti. Auditorijai labiausiai patiko Viktoro Jasaičio „Priklausomas. Be galimybės mesti“.

Gimnazijos pirmokai į skaityklą dalyvius sukvietė vėliau, po savaitės. Gimnazistas Dovydas Lukšas aptarė storiausią, istoriškiausią Justino Žilinsko ir Ūlos Šveikauskaitės knygą „Bėgliai: jūrų keliais į Ameriką“ ir džiaugėsi tuo, kad šios knygos skaitymas davė ne tik literatūrinės patirties, bet ir siejosi su geografijos ir istorijos pamokose einamomis temomis apie emigraciją. Jarūnė Lukaitė turėjo svarią nuomonę, kodėl balsą atiduoda Ilonos Ežerinytės knygai „Dabar Marselis“. Daugiausia skaitytojų atsiliepimų sulaukė V. Jasaičio knyga, kurią pristatė Justė Jakštytė, Melita Navickytė, Eva Venckutė, Andrėja Zavodskova. Jos argumentavo, kad daugelis pirmą kartą sužinojo apie gyvenimą keičiančią ligą ir žavėjosi pagrindinio veikėjo psichologine stiprybe. Visos literatūros nominantės palietė paaugliams svarbias temas: neišvengiamus gyvenimo pokyčius, drąsą priimti iššūkius, atsakomybę pasirenkant tinkamus sprendimus, tačiau balsą galėjo atiduoti tik už vieną – Ia klasė išrinko I. Ežerinytės „Dabar Marselis“.

Gimnazistė Jūra taip apibendrino savo įspūdžius: „Pristatydama knygą norėjau, kad kiti ją skaitytų ir patirtų tą patį džiaugsmą, kokį patyriau aš. Ne visada susidomiu knyga, ją pavarčiusi ar perskaičiusi pavadinimą, tačiau, kai dalyvauju knygą pristatant, visada noriu perskaityti, nes man įdomu, ar patirsiu tas pačias emocijas kaip kiti, ar man patiks knygos veikėjai“. Tikimės, kad džiugių skaitymo akimirkų patyrė visi renginių dalyviai.

Organizatoriai