Projektas ERASMUS+ „Džiuge“ @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Projektas ERASMUS+ „Džiuge“

Kategorija: Informacija

Rugsėjo 18-23 d. vyko  ERASMUS+ projekto „Pėdsakai Europoje“ antras partnerių susitikimas ir įvairios projekto veiklos Telšiuose kartu su svečiais iš Vokietijos, iš Gymnasium Georgianum, Hildburghausen. Pas mus atvyko 28 mokiniai ir 3 mokytojai.

Pirmąją dieną projekto nariai dalyvavo bendrose veiklose mūsų gimnazijoje, ėjo į ekskursiją po Telšių senamiestį, kovėsi protų mūšyje ,,Sužinok. Veik. Dalinkis“, skirtą paminėti Darnaus vystymosi tikslų savaitę. Laimėjusios komandos apdovanotos prizais, pagamintais remiantis tvarumo principu. Vakare mokytojų komanda degustavo „Džiugo“ sūrį – degustaciją dovanojo mūsų socialiniai partneriai AB „Žemaitijos pienas“.

Antrosios dienos „pėdsakų paieška“ vedė į Klaipėdą, žinomą vokišku Mėmelio vardu. Svečiai aptiko daug savo tautiečių palikimo. Kas nežino Taravos Anikės, tapusios Klaipėdos simboliu, ir Klaipėdos pilies muziejus pateikė daug staigmenų ir istorinių faktų. Kita atrakcija, kuri ypač patiko, – savo vairavimo įgūdžių išbandymas kartingų trasoje.

Trečiąją projekto dieną ieškojome Šaltojo karo pėdsakų – jų radome buvusioje karinėje branduolinių balistinių raketų bazėje Plokštinėje. 1968 metais po Prahos pavasario įvykių net keturios raketos buvo paruoštos smūgiui į Europą. Dabar dėl karo Ukrainoje branduolinės atakos grėsmė irgi aktuali, tad ir ekskursijos gidė atsisveikindama palinkėjo taikos. Po pietų projekto dalyviai žingsniavo į Kaimo buities muziejų ragauti cepelinų ir kitų žemaitiškų patiekalų. Įdomu, kiek panašumų ir skirtumų jie pastebėjo tarp tiuringietiškų „klösse“ ir žemaitiškų „kleckų“?

Ketvirtąją dieną projekto dalyviai paliko ne vieną pėdsaką Šiauliuose. Kryžių kalne įspūdžių pakako visiems. Jei ne kryželį, tai daug pėdučių paliko ir svečiai iš Vokietijos, ir „džiugiečiai“. Po ekskursijos „Rūtos“ saldainių fabrike ir šokoladinių skanumynų dirbtuvių, ko gero, turėsime gimnazijoje savo šokolado manufaktūrą – juk tiek specialistų buvo paruošta. Spėta ir lauktuvių pripirkti, ir gomurį palepinti. Vakare nusikėlėme į Visatos platybes – gal ir ten galima rasti mūsų pėdsakų? Mokytojas Darius Gedmintas prikaustė visų dėmesį savo įdomiu pasakojimu ir dangaus nuotraukomis.

Atsisveikinimo vakaronėje daina „Footprints in Europe”, lietuviškai „Pėdsakai Europoje”, vainikavo bendrą metų trukmės partnerių darbą. Žodžiai į dainą sudėti iš mokinių kurtų eilėraščių apie tolerancijos pėdsakus mūsų visų aplinkoje. Muziką parašė Frank Sauerbrey, muzikos mokytojas iš Vokietijos, kuris kartu su mokiniais per visą viešnagę dar tobulino dainą,  kol atsisveikinimo vakarą įvyko jos premjera.  Be abejo, vakaronėje šokome tautinius šokius padedami „Spigino“, muzikavome ir linksminomės.

Paskutinę projekto dieną vyko net kelios veiklos. STEAM laboratorijoje po trumpos ekskursijos ir darbuotojo Juozo pasakojimo mūsų „džiugiečių“ komanda pristatė savo tiriamąjį darbą „CO2 absorbcijos priklausomybė nuo aplinkos veiksnių“. Praktiškai išbandyti laboratorijos įrenginius galėjo visi projekto dalyviai. Pabuvę tyrėjais ir vėliau dalyvavę gimnazijos bendruomenės bėgime palei Masčio ežerą, vakarėjant svečiai išvyko namo. Dar susitiksime pavasarį.

Išlydėdamas svečius turbūt ne vienas „džiugietis“ pagalvojo, kad viskas taip greitai baigėsi. Tokios patirtys išlieka visam gyvenimui.

Organizatoriai