Matematika Vilniaus senamiestyje @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Matematika Vilniaus senamiestyje

Kategorija: Informacija

Š. m. gruodžio 7 dieną  antrųjų klasių mokiniai vyko į  edukacinę pažintinę kelionę į Vilnių. Kelionės išlaidos apmokėtos iš projekto „Kokybės krepšelis“ lėšų. Nors kelio sąlygos nežadėjo nieko gera, mokinius lydėjusios matematikos mokytojos Daiva Pociutė, Gitana Šiaudvytienė, Vilija Valauskienė, Jolanta Viršilienė ir Gina Pamiškienė nestokojo optimizmo ir geros nuotaikos.

Pirmiausia mokiniai apsilankė aukščiausiame pastate Baltijos šalyse – 165 metrų aukštyje įsikūrusiame Vilniaus televizijos bokšte. Čia pamatėme pačius gražiausius sostinės panoramos vaizdus – išvydome Vilnių tokį, kokio paprastai nepamatysi! Mėgavomės svaiginamu aukščiu, romantiškais reginiais: upių vingiais, miškais, parkais, mažais tarsi degtukų dėžutės pastatais ir automobiliais, Gedimino pilimi.

Pasiskirstę į grupes ir gavę užduotį fotografuoti erdvines figūras bei sukurti iš nuotraukų koliažą, vykome į pačią Vilniaus miesto širdį – senamiestį. Gėrėjomės katedra, Gedimino pilies bokštu, Gedimino prospektu, nuostabiai išpuošta Pilies gatve, apsilankėme VU kiemeliuose, grožėjomės tviskančia šventine eglute. Atlikus užduotį, dalis mokinių lankėsi Pinigų muziejuje, kurio misija yra ,,kaupti, saugoti, tirti, restauruoti, eksponuoti ir populiarinti materialines ir dvasines kultūros vertybes, susijusias su bankininkystės ir pinigų istorija.“ Kiti su nekantrumu laukė susitikimo su gimnazijos alumnu Luku Kaminskiu, kuris yra „Turing College“ vadovas ir įkūrėjas. Tai tarptautinė programavimo mokykla, padedanti žmonėms įgyti kompetencijas dirbtinio intelekto, duomenų mokslo ar blockchain  (web3) srityse. Šiuo metu mokykla turi 300 studentų iš 20 šalių. Jos mokytojai yra iš žymiausių pasaulyje technologijų įmonių, tokių kaip „Google“,  „Vinted“, „Amazon“. Lukas aprodė mokyklos patalpas, papasakojo, kaip gimė idėja įkurti kažką nauja, apie tolesnes mokyklos veiklas ir technologijas. Padėkoję Lukui už dovanėles bei palinkėję sėkmės ir gražių artėjančių švenčių, patraukėme į Valdovų rūmus. Čia dalyvavome edukacijoje ,,Ne viskas auksas, kas auksu žiba“. Valdovų rūmų muziejaus archeologinėje ekspozicijoje susipažinome su Vilniaus Žemutinės pilies teritorijoje archeologų rastais XIV–XVII a. juvelyriniais dirbiniais: aukso žiedais, puoštais brangakmeniais, herbais ir ornamentais, Vilniaus katedroje palaidotų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų kapuose aptiktų karūnų kopijomis, stiklo karoliukais ir juvelyrų dekoruotais buities dirbiniais. Panagrinėjome eksponuojamų juvelyrinių dirbinių gamybos technologijas, jų stilistiką, vertę ir jų užsakovų meninį skonį. Įgytas žinias pritaikėme praktiškai – pasigaminome apyrankę arba kaklo vėrinį, taikydami XV–XVI a. technologiją.

 Mūsų turiningos kelionės kulminacija – „Lumina“ parkas Vilniaus botanikos sode. „Lumina“ parkas yra meno ir šviesų instaliacijų parkas, kuris atitinka energijos standartus. Šioje kelionėje sekėme paskui šviesą ir šio kelio vedlį – jonvabalį Joną. Čia baigėme vykdyti matematikos mokytojų paskirtą užduotį (koliažą iš matematinių figūrų) bei baigėme spręsti Vilniaus universiteto botanikos sodo šviesos kelio kryžiažodį. Po vidurnakčio pavargę, bet pilni įspūdžių pasiekėme Telšius.

                                        IIa klasės mokinė K. Blynovaitė ir matematikos mokytoja G. Šiaudvytienė