Spektaklis „Tu arba tave“ @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Spektaklis „Tu arba tave“

Kategorija: Renginiai

Š. m. rugsėjo 8 d. į mūsų gimnaziją atvyko Taško teatras iš Klaipėdos su Valentino Masalskio režisuotu spektakliu „Tu arba tave“. Tai kelių etiudų kompozicija su muzikiniais, šokio intarpais patyčių tema, paliečiant tokias problemas, kaip antisemitizmas, rasizmas, neapykanta kitos lytinės orientacijos žmonėms bei narkotinių medžiagų plitimas tarp jaunų žmonių. Spektaklyje keliami aktualūs ir skaudūs klausimai: smurtas kasdien viešoje aplinkoje, mokykloje, gatvėje – iš kur ir  kodėl jis kyla? Ar kaltas smurtautojas, ar auka? Kaip smurtas pasireiškia mūsų aplinkoje, ar jis tikrai mūsų neliečia ir ar mes galime likti abejingi?

Spektaklį žiūrėjo I ir II klasių mokiniai. Po spektaklio vyko diskusijos klasėse, kur aktoriai dalinosi patys ir prašė pasidalinti mokinių savo patirtimi, skatino nebijoti kreiptis pagalbos, patarė, kaip apsiginti bei pasipriešinti agresoriui. Gimnazistai noriai bendravo ir diskutavo su aktoriais.

Gimnazistės Gustės mintys po spektaklio: „Dar nesu buvusi tokiame spektaklyje, kur taip atvirai kalbėtų apie patyčias. Šiais laikais, manau, tai labai aktualu ir naudinga. Rodomos situacijos buvo tokios gyvenimiškos – patyčios internete, tarp draugų, mokykloje. Nors ir juokiausi, kikenau kartu su visais, giliai širdyje skaudėjo pagalvojus, kad taip būna ne tik vaidinime, bet ir tikrame gyvenime. Mes slepiamės po susikurtomis kaukėmis ir, bijodami parodyti savo tikruosius jausmus, dažnai juos iškeičiame į patyčias, to patys net nesuvokdami. Tobulų nėra, visi esame skirtingi ir turėtume išmokti priimti vieni kitus“.

Gimnazistė Roberta apie spektaklį: „Spektaklis mane sužavėjo, nes jame vaizduojamos pagrindinės šių dienų jaunimo psichologinės problemos. Jis mane įkvėpė bei privertė susimąstyti apie patyčių poveikį jaunam žmogui. Šį kūrinį rekomenduoju pažiūrėti tiek suaugusiems, tiek vaikams, kadangi ne visi žino, kaip reikia su patyčiomis kovoti“.

Psichologė Isidora Stonienė