Paskaitos apie sveikatinimą @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Paskaitos apie sveikatinimą

Kategorija: Informacija

Š. m. spalio 13 dieną gimnazijoje lankėsi lektorius Donatas Grigalis. Svečias skaitė paskaitas IIc klasės mokiniams „Rūkymas (garinimas) elektroninėmis cigaretėmis“ ir IId klasės mokiniams „Jaunimas be žalingų įpročių“. Ši švietėjiška veikla, skirta paaugliams, organizuojama Telšių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro, o finansuojama Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis, įgyvendinant projektą „Sveikatos netolygumų mažinimas Telšių rajone, vykdant traumų ir nelaimingų atsitikimų profilaktiką“.

Lektorius mokiniams įtaigiai ir moksliškai kalbėjo apie elektronines cigaretes ir pavojus jas pradėjus vartoti. Pavojingiausias yra cigaretėse esantis skystis, kuriame nikotino koncentracija didelė. Ta narkotinė medžiaga žmogui sukelia stiprią priklausomybę, po pusmečio vartojimo prasideda nemiga, nuolatinis nuovargis, sutrikdoma atmintis, širdies ritmas ir kraujospūdis, atsiranda kitų sveikatos sutrikimų. Tarp paauglių yra naudojamos nekokybiškos elektroninių cigarečių baterijos, nes dažnai elektroninės cigaretės yra perkamos jau panaudotos, todėl jos gali sprogti, nudeginti veidą, rankas, galimos kitos traumos. Lektorius priminė, kad Lietuvos Respublikoje draudžiama vartoti, parduoti, nupirkti ar kitaip perduoti elektronines cigaretes asmenims iki 18 metų.

Taip pat svečias paskaitoje pabrėžė, kad alkoholis kenkia visiems žmogaus organams, bet patys didžiausi pakitimai vyksta žmogaus galvos smegenyse. Lektorius aptarė priežastis, kodėl yra geriama: pirmiausiai priežastys genetinės, jas lemia paveldėjimas, ir svarbūs socialiniai veiksniai, t.y. šeima, aplinka, draugai, asmenybės bruožai. Žmogaus organizmas alkoholį priima kaip nuodą. Pasak svečio, paaugliai lėtiniu alkoholizmu suserga per 1-2 metus nuo reguliaraus, dažno, sistemingo alkoholio vartojimo.

Baigdamas paskaitas svečias palinkėjo visiems mokiniams priimti tinkamus sprendimus, sveikai gyventi, susikurti kiekvienam gražių svajonių, nes jos padės motyvuoti save.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Dalia Sarakauskienė