Paskaita „Lietuvos karo medicinos praeitis“ @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Paskaita „Lietuvos karo medicinos praeitis“

Kategorija: Renginiai

Praeitą savaitę antrokams per pilietiškumo pagrindų pamokas vyko virtuali paskaita apie karo mediciną Lietuvoje 1918-1923 metais.

Ši tema yra aktuali, nes šiomis dienomis, kaip ir Nepriklausomybės kovų laikotarpiu, Lietuvoje ir visame pasaulyje siaučia mirtinas virusas. Šiais abiem laikotarpiais labai svarbūs tokie dalykai, kaip medikų darbas, medicinos lygis. Asmens higiena taip pat buvo ir yra labai svarbi, tačiau skirtingai suvokiama. Lygiai prieš šimtą metų medicinos lygis buvo daug prastesnis, o medikų ir kitų tarnybų darbas nebuvo stipriai pažengęs. Apie tai mums plačiau papasakojo buvusi ,,Džiugo“ gimnazijos mokinė, mūsų bendramokslės sesuo Viktorija Šimkutė, kuri studijuoja KMA (Kauno medicinos akademijoje) ir rašo tiriamąjį darbą apie ligų paplitimą, prevenciją ir gydymą Lietuvos kariuomenėje Nepriklausomybės kovų metais.

Per šią paskaitą sužinojome labai daug įdomios informacijos apie karo mediciną praeityje, tačiau, mūsų nuomone, įdomiausi faktai buvo tokie:

  • Nuo užkrečiamų ligų mirė daugiau žmonių nei žuvo nuo priešų kulkų, nes tuo laikotarpiu labai greitai plito ligos ir užsikrėsdavo daug žmonių.
  • Kai kurias nuodingas medžiagas, tokias kaip gyvsidabris, laikė vaistais.
  • Tais laikais taip pat buvo vyrų, kurie bandė išsisukti nuo tarnybos kariuomenėje. Bandydami išsisukti, kartais susigadindavo sveikatą visam likusiam gyvenimui, pavyzdžiui: susišvirkšdavo švino, parafino ar terpentino po oda ar į sąnarius. Nuo šių medžiagų sąnariai pradėdavo neatitaisomai irti.

Labai džiaugiamės, jog turėjome progą dalyvauti šioje paskaitoje ir sužinoti apie lygiai prieš šimtą metų buvusį sunkų kareivių gyvenimą. Dar kartą norėtume padėkoti Viktorijai Šimkutei už suteiktas naujas žinias.

Airida Balsytė, Akvilė Jonuškevičiūtė, II a klasės mokinės