Paskaita „ABC apie TB“ @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Paskaita „ABC apie TB“

Kategorija: Renginiai

Kovo 24–oji yra Pasaulinė tuberkuliozės (TB) diena. Būtent tą dieną 1882 m. vokiečių mokslininkas dr. Robertas Kochas paskelbė atradęs bakteriją, kuri sukelia tuberkuliozę, ir šiuo atradimu padėjo pagrindus tuberkuliozės diagnostikai ir gydymui. Už tuberkuliozės tyrimus 1905 m. mokslininkui įteikta Nobelio premija.

Pasaulinę tuberkuliozės dieną paminėti mokyklas pakvietė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, pasiūlęs iniciatyvą „ABC apie TB“. Prie šios iniciatyvos prisijungti „Džiugo“ bendruomenę paskatino gimnazijos direktorius Mindaugas Sabaliauskas ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Dalia Sarakauskienė. Kovo 25–ąją visiems pirmokams vyko integruotos biologijos pamokos. Mokiniai stebėjo videopaskaitą „ABC apie TB“, kurios medžiagą parengė ULAC direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas ir ULAC Epidemiologinės priežiūros skyriaus visuomenės sveikatos specialistė Joana Korabliovienė.

„Džiugo“ mokiniai sužinojo, kaip plinta TB, kokiais požymiais pasireiškia plaučių TB, kaip diagnozuojama liga ir kokia tuberkuliozės profilaktika. Po paskaitos biologijos mokytoja Audronė Kavalevskienė ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Dalia Sarakauskiene su mokiniais aptarė videomedžiagą, diskutavo, kodėl žmonės dažnai neigiamai žiūri į asmenis, sergančius TB. Mokiniai pagilino ir atnaujino žinias, kaip svarbu kiekvienam apsisaugoti nuo šios sunkios ligos, kuri yra viena iš labiausiai paplitusių užkrečiamųjų ligų.

Visi integruotos pamokos dalyviai gavo lankstinukus „Tuberkuliozė“, kuriuos parengė Telšių rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras. Gimnazijos fojė paruoštas stendas su informacija apie tuberkuliozę, jos profilaktiką. ULAC centras įteikė padėkas iniciatyvos „ABC apie TB“ organizatoriams ir dalyviams.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Dalia Sarakauskienė,  biologijos mokytoja Audronė Kavalevskienė