Netradicinės istorijos ir lietuvių kalbos pamokos @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Netradicinės istorijos ir lietuvių kalbos pamokos

Kategorija: Renginiai

Rugsėjo 19 dieną IIa ir IIc klasių „Džiugo“ gimnazijos mokiniai su lietuvių kalbos (A.Ramančauskienė) ir istorijos (V.Urlovaitė) mokytojomis dalyvavome netradicinėse istorijos ir lietuvių kalbos pamokose, kurios buvo skirtos Žemaitijos metams paminėti.

Pirmiausia važiavome į šaltojo karo muziejų Plokštinės miške, Plungės rajone. Jame stebėjome moderniai įrengtas ekspozicijas, klausėmės įdomaus gidės pasakojimo apie šią vienintelę Lietuvoje raketų bazę.

Vėliau vykome į Bukantę, Julijos Beniuševičiūtės, vėliau tapusios rašytoja Žemaite, muziejų. Jame taip pat įdomiai, žemaitiškai gidė pasakojo apie šios prozininkės vaikystę, šeimą, tvirtą, žemaitišką charakterį. Sužinojome nemažai naujų dalykų. Po to atėjo laikas mūsų, mokinių, saviraiškai: ir IIa (Rytė Aleksandravičiūtė, Ieva Mickutė, Rokas Rimkus, Neda Lydytė, Ugnė Žiliūtė) ir IIc ( Verutė Siriūtė, Odeta Narmontaitė, Kotryna Žilinskytė, Edvinas Butikis) mokiniai vaidino ištraukas iš Žemaitės apsakymo „Marti“. Ypač sužavėjo puikiai tarmiškai kalbėję Ieva Jankauskaitė ir Aivaras Gedvilas, IIc klasės gimnazistai, kurie suvaidino vaizdelį pagal Povilo Serapino, šaunaus žemaičio, tekstą „Piršlybos“. Po meninės dalies – žemaitiškų valgių degustacija: vaišinomės kastiniu bei spirgučiu su karštomis bulvėmis, ragavome kaimiško sūrio su uogiene ir gardžios arbatos. Atsisveikinę su šauniomis muziejaus darbuotojomis, įsiamžinome Bukantės dvarelio verandoje.

Kitą dieną su mokytojomis aptarėme šias netradicines pamokas. Netradicinėse pamokose buvo naudinga daugiau sužinoti apie buvusias šaltojo karo grėsmes ir garsią rašytoją Žemaitę, iš kurios galima pasimokyti gyvenimo džiaugsmo, veiklumo ir žemaitiško užsispyrimo įveikiant gyvenimo sunkumus bei siekiant tikslų.

Eva Griškutė, Justė Žiulkutė, IIc