Literatūros pamokos „V. Mačernio takais“ @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Literatūros pamokos „V. Mačernio takais“

Kategorija: Informacija

Spalio 2 dieną IV klasių mokiniai kartu su lietuvių kalbos mokytojomis Asta Ruikiene ir Aušra Ramančauskiene vyko į edukacinę ekskursiją po literatūrinę Žemaitiją ir aplankė Žemaičių Kalvariją, Šarnelę. Per kelias netradicines pamokas mokiniai gilino žinias apie poetą Vytautą Mačernį, iš arčiau susipažino su jo gyvenamąja aplinka, tėviškės kraštovaizdžiu.

Visų pirma nuvykome į V.Mačernio muziejų Žemaičių Kalvarijoje, kur gidas detaliai ir įdomiai pasakojo apie poeto šeimą, draugus, mokslus, kūrybą. Sužinojome, kokie tvirto, žemaitiško būdo buvo jo tėvai, kokias merginas buvo įsimylėjęs, kaip bendraamžiai vertino poeto eiles. Vėliau miško taku, stabteldami prie poeto suolelio, šaltinio, ėjome link V. Mačernio kapo ant tėviškės kalnelio, vadinamo Žvyreliu. Čia pasigrožėjome poetiniu rudens gamtovaizdžiu, skaitėme eiles. Tyloje aidėjo V.Mačernio „Vizijų“ ištraukos, „Metų“ sonetų, eilėraščių posmai. Uždegę žvakutę ant poeto kapo, pagerbėme jo atminimą – šiemet spalio 7 d. sukako 75 metai po tragiškos V. Mačernio žūties.

Literatūrinėje išvykoje ne tik praplėtėme žinias apie garsiausio Žemaitijos poeto V. Mačernio gyvenimą ir kūrybą, bet ir visi drauge puikiai praleidome laiką gamtoje, pasidžiaugėme gražiu, spalvotu ir saulėtu rudeniu.

Kamilė Bumblauskaitė, 4 d