„Literatūrinė ir istorinė Žemaitija“ @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

„Literatūrinė ir istorinė Žemaitija“

Kategorija: Informacija

Spalio 16 dieną viena ketvirtokų grupė su savo istorijos mokytoja V. Urlovaite bei lietuvių kalbos mokytoja A. Valuckiene vyko į edukacinę ekskursiją „Literatūrinė ir istorinė Žemaitija“ bei aplankė Žemaičių Kalvariją su V. Mačernio muziejumi, gimtąjį poeto kaimą Šarnelę ir Židikus, kur yra rašytojos Šatrijos Raganos muziejus ir koplyčia.

Gražų ir šiltą rudenio rytą pirmiausia atvykome į Žemaičių Kalvariją, kurioje mūsų laukė gidas. Šis, vedžiodamas mus po miestelį, mums pasakojo apie Vytautą Mačernį, jo kūrybą, šeimą, meilę, mirties aplinkybes. Vėliau patraukėme į Šarnelę, kur gimė, augo ir palaidotas poetas. Eidami miško taku poeto kapo link stabtelėjome prie „Vizijų“ akmenų ir skaitėme jo eilėraščius bei ištraukas iš laiškų.

Vėliau patraukėme į Židikus. Sustojome prie balto namelio pagrindinės gatvės pradžioje. Čia įsikūręs rašytojos Marijos Pečkauskaitės – Šatrijos Raganos memorialinis muziejus. Po edukacinio užsiėmimo muziejuje nuvykome prie Šatrijos Raganos kapo, kur mūsų klasės draugė labai jautriai perskaitė J. Vaičiūnaitės eilėraštį iš „Senų fotografijų“, skirtą Šatrijos Raganai.

Pasisėmę daug įspūdžių, sužinoję naudingos bei įdomios informacijos ir linksmai praleidę laiką pajudėjome namo.

Lukas Ronkys, IVa klasė