Vasario 15-oji „Džiuge“ @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Vasario 15-oji „Džiuge“

Kategorija: Renginiai

Šiais metais vasario 15-oji Telšių „Džiugo“ gimnazijai buvo ypatinga diena. Mokiniams suorganizuota Diena be kuprinių, kurios metu vykdyta kultūrinė bei pažintinė veikla – Vasario 16-osios minėjimas bei Karjeros dienos renginiai. Veikla planuota taip, kad visos gimnazijos klasės būtų įtrauktos ir dalyvautų įvairiuose užsiėmimuose bei paskaitose, susijusiose su mokinių bendrųjų kompetencijų ugdymu.

Renginiai gimnazijoje prasidėjo nuo pat pirmos pamokos. I ir II gimnazijos klasių mokiniai pirmiausiai susirinko į aktų salę, kur dalyvavo Vasario 16-osios šventėje. Keli gimnazistai, padedami muzikos mokytojos Faustos Sabaliauskienės bei praktiką atliekančios Bernadetos Abromavičiūtės, paruošė poeto Kazio Bradūno, kurio 100-ąsias gimimo metines minime šiemet, eilėraščių kompoziciją. Vėliau kalbėjo Žemaičių kultūros draugijos Telšių pavieto pirmininkas Andrius Dacius, kuris išsamiai papasakojo apie signatarą Stanislovą Narutavičių bei Brėvikių dvarą, kvietė dalyvauti dvare vykstančiame Vasario 16-osios minėjime. Svečias ragino nepamiršti tikrųjų savo krašto tradicijų bei išlikti patriotais. Po A.Dacio kalbos sveikinimo žodį tarė gimnazijos direktorius Mindaugas Sabaliauskas, akcentavęs laisvės svarbą kiekvieno iš mūsų gyvenime. Šio renginio kuratorė buvo istorijos mokytoja Vida Urlovaitė.

Gimnazijos vyresnieji mokiniai į Vasario 16-osios minėjimą rinkosi 9 val. Renginį šokiu pradėjo choreografės Laimos Šiaudkulienės vadovaujamos merginos. Vėliau Šaulių 8-osios Žemaitijos rinktinės atstovai įnešė Lietuvos vėliavą, nuskambėjo mūsų himnas, kurį visi mokiniai giedojo labai pagarbiai. Šaulių kuopos vadas Arūnas Juška pasakojo, kad šauliai ne tik mokosi ginti tėvynę, bet ir būti gerais piliečiais, vykdyti pareigas tėvynei, šeimai ir bendruomenei. Kalbėtojas linkėjo semtis patirties iš praeities, iš tų žmonių, kurie gynė ir kūrė Lietuvos valstybę. Kitas renginio svečias – kunigas kanauninkas Andriejus Sabaliauskas. Jis labai įtaigiai pasakojo apie signatarą Justiną Staugaitį, kuris vadovavosi ir dar dabar svarbiu šūkiu „Dievui ir tėvynei!“. Taip pat kunigas kanauninkas linkėjo pasimokyti nebijoti būti pirmiems ir pabrėžė, jog tik mes patys galime sukurti tokią Lietuvą, kurioje gera gyventi. Vasario 16-osios minėjimą gražiai pabaigė perskaitytos skirtingo amžiaus ir skirtingų profesijų žmonių mintys apie tai, kas jiems yra Lietuva. Šį renginį organizavo istorijos mokytojas Romaldas Kazakaitis.

Po šventinės dalies II klasių gimnazistai pasidalino į grupes: vieni dalyvavo istorijos mokytojos Nomedos Laukaitienės organizuotame protmūšyje „Aš myliu Lietuvą“, kiti – karinėse estafetėse bei šaudymo varžybose, kuriose talkino į gimnaziją atvykę Lietuvos kariuomenės atstovai. Mokiniai ypač domėjosi ir džiaugėsi kario ginkluotės pristatymu. Protmūšio temos buvo susijusios ir su istorija, ir su karyba. Jame dalyvavo 6 komandos po 5 dalyvius iš kiekvienos klasės. Žaidime buvo užduodami klausimai apie Lietuvą, apie garsias istorines asmenybes, dalyviai turėjo atpažinti parodytus istorinius vaizdus. Laimėjo IIb klasės komanda „Laisvė“. Protmūšis ne tik priminė, bet ir patikrino mokinių žinias iš istorijos ir pilietinio ugdymo.

Kiti vasario 15-osios renginiai buvo skirti mokinių karjerai planuoti ir ugdyti. Karjeros dienoje dalyvavo „Džiugo“ gimnaziją baigę ir savo sėkmės istorijas sutikę papasakoti svečiai: dabar jau studentai ar įgiję profesiją ir dirbantys. Labai įdomu ir džiugu, jog savo patirtimi dalijosi Irena Daubarienė, Telšių lopšelio – darželio „Berželis“ direktorė; Inga Motuzaitė, Telšių teritorinės darbo biržos Jaunimo darbo centro skyriaus vedėja; Regina Simanauskienė, Telšių rajono savivaldybės Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja; Samanta Savickytė, garsi renginių vedėja; Justas Meškys, kuris mokyklą baigė su pagyrimu, o dabar studijuoja KTU; Donata Kazlauskienė, LR Seimo naro Valentino Bukausko padėjėja; Neringa Gorelė, sporto trenerė, ir kiti. Mokiniams šie susitikimai paliko tikrai neišdildomą įspūdį ir privertė susimąstyti apie savo profesijos pasirinkimą.

Taip pat nuo 10 val. I-II klasių mokiniams savo profesijas išsamiai pristatė pakviesti įvairių specialybių atstovai: Loreta Šepikienė, sporto klubo „Lora“ savininkė; Agnė Stonienė, AB „ORLEN Lietuva“ ekologė; Gintautas Jauga, Telšių apskrities VPK personalo skyriaus vedėjas; Valerija Sungailienė, Telšių sporto ir rekreacijos centro vedėja ugdymui; Tomas Pukšmys, Telšių rajono apylinkės teismo teisėjas; Gintaras Naujokas, Žemaitijos psichikos centro gydytojas – psichiatras; Remigijus Juška, „Proto galios mokyklos“ vadovas; Daiva Lukošienė, VŠĮ Telšių regioninio profesinio rengimo centro socialinė pedagogė; Petras Ivinskis ir Kristina Stripeikienė, Valstybinės miškų tarnybos Klaipėdos teritorinio poskyrio Telšių raj. vyr. specialistai. Labai smagu, jog mokiniai galėjo iš arčiau susipažinti su įvairiomis profesijomis, pasidomėti ir užduoti rūpimų klausimų tiesiogiai tos srities specialistui. Vyresniųjų klasių mokiniai tuo metu dalyvavo Viliaus Bukausko, asmeninių įgūdžių trenerio, jaunojo verslininko, paskaitoje „Kaip išeiti iš komforto zonos“. Kalbėtojas skatino mokinius susirasti sektinus pavyzdžius, drąsinti save mąstyti pozityviai, sakyti sau komplimentus. Verslininkas mokiniams organizavo porą praktinių užduočių. Taip pat V.Bukauskas į klausimą, ką reikia daryti, jog taptum sėkmingas, atsakė labai paprastai: „Reikia visiškai apsisukti savo aplinkoje“. Mokiniams jis uždavė namų darbų: kiekvieną dieną ant lapelio užsirašyti 3 žalingus įpročius, kurių nori atsikratyti, 3 tikslus, kuriuos nori pasiekti, ir dienos pabaigoje aprašyti, kaip sekėsi. Lietuvos 99-ojo gimtadienio proga Vilius Bukauskas sveikino visus: „mano sveikinimas toks: kiekvienas žmogus turėtų suprasti, kad valstybė yra vertybė ir vieta, kurioje jis gimė, tai yra gimė dėl kažkokio tikslo. Tiesiog kiekvienam linkiu išbandyti savo jėgas 100% čia, Lietuvoje, ir tik tada žiūrėti į kitas rinkas“.

Per ilgąją pertrauką buvo organizuota „Džiugo“ radijo laida, kuria rūpinosi lietuvių kalbos mokytoja Andžela Valuckienė ir informatikos mokytojas Romas Ubartas, prie radijo pulto sėdėjo IVa klasės mokinys Arnas Klova. Buvo pakalbinti gimnazijos direktorius M.Sabaliauskas ir psichologė Isidora Stonienė, gimnazijos mokinių prezidentė Paulina Garbinčiūtė ir ketvirtokė Silvija Steckytė.

Po pertraukos III-IV klasių mokiniai, mokytojai bei svečiai iš aukštųjų mokyklų susibūrė aktų salėje, kur sveikinimo žodį tarė Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas, MRU lektorė Agata Katkonienė skaitė pranešimą „Pozityvus bendravimas – raktas į sėkmingą karjerą“, kalbėjo AB „Žemaitijos pienas“ Personalo ir teisės direktorė Rigilda Banienė. Kol aktų salėje vyko pasveikinimo renginys, I-II klasių mokiniai klausėsi paskaitų: pirmokai apie mokėjimo mokytis kompetencijos ugdymą, o antrokai apie finansinį raštingumą, kurio mokė kviestiniai svečiai: Kredito unijos „Germanto lobis“ atstovas Vladas Murašovas, Šiaulių banko atstovė Liuda Želnienė, Swedbank atstovai, DNB banko atstovai bei Lietuvos Draudimo atstovai. Pirmokams paskaitas skaitė gimnazijos mokytojai Irena Tarvainienė, Regina Vidrinskienė, Tomas Ubartas, Audronė Alšauskaitė, Vilma Žutautienė. Užsienio kalbų mokytoja R.Vidrinskienė po paskaitos pasakojo, jog mokiniams labai svarbu žinoti, kaip jie gali palengvinti mokymąsi bei siekti žinių maksimumo, kaip svarbu mokėti susiplanuoti laiką ir darbą, parengti tinkamą mokymosi vietą, taikyti veiksmingas strategijas. V.Žutautienė, etikos mokytoja, apie paskaitą atsiliepė taip: „Savo auklėtiniams pirmokams vedžiau klasės valandėlę apie mokėjimo mokytis kompetenciją, kurios, manau, trūksta daugeliui mokinių. Nelengva jaunam žmogui tarp begalės kasdienių pagundų stabtelėti ir apmąstyti savo mokymąsi, išsikelti tikslus, pripažinti savo silpnybes, suvokti stiprybes, prisiimti atsakomybę už savo mokymosi rezultatus. Tad Karjeros diena – puiki galimybė apie tai pagalvoti. Kadangi teko fotografuoti įvairias renginio veiklas, pastebėjau, kaip mokiniai susidomėję ne tik klausėsi gimnazijos alumnų, tėvelių, įvairių specialistų paskaitų, bet ir patys įsitraukė į vaidybinius žaidimus, diskusijas. Kaip mokytojai, kuri praėjusiais metais išleido pirmąją savo abiturientų laidą, ypač smagu sutikti buvusius auklėtinius, matyti, kaip tvirtai jie siekia savo tikslų, kaip dega dėl jų. Po tokių renginių praturtėja ne tik mokiniai, bet ir mokytojai“.

Nuo 12 val. visi mokiniai, tiek „džiugiečiai“, tiek svečiai iš kitų rajono mokyklų, buvo kviečiami į klases, kuriose 20-ies aukštųjų mokyklų atstovai pristatė studijų programas, socialines akcijas bei pasakojo, ko reikia norint įstoti į vieną ar kitą specialybę. Atstovai nuoširdžiai ir detaliai atsakinėjo ir į visus mokinių užduotus klausimus. Reikia pasidžiaugti, kad į Karjeros dieną atvyko LCC tarptautinio universiteto, Lietuvos sporto universiteto, Panevėžio kolegijos, Alytaus kolegijos, Kauno technikos kolegijos, Tarptautinės teisės ir verslo aukštosios mokyklos, Kauno technologijos universiteto, Vytauto Didžiojo universiteto, Lietuvos edukologijos universiteto, Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Aleksandro Stulginskio universiteto, Kazimiero Simonavičiaus universiteto, Mykolo Riomerio universiteto, Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos, Vilniaus universiteto, Klaipėdos valstybinės kolegijos, Šiaulių universiteto, Šiaulių valstybinės kolegijos, Lietuvos verslo kolegijos bei studijų užsienyje Kastu.lt atstovai. Mokiniai, eidami iš kabineto į kabinetą, noriai lankė aukštųjų mokyklų atstovus ir domėjosi studijomis. Dienos renginių pabaigoje visi „Džiugo“ gimnazistai rinkosi pas savo auklėtojus ir aptarė dienos veiklas, atliko paskirtas užduotis bei parašė savo įspūdžius.

Visos šios dienos iniciatorė ir sumanytoja – gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Janina Šalkauskytė, o organizatorė – skaityklos vedėja Janina Pronskienė, kuri labai dėkinga savo komandai: Danutei Vaitikaitienei, Astai Lapinskienei, Jolantai ir Remigijui Viršilams, Astai Ruikienei, Isidorai Stonienei bei direktoriui Mindaugui Sabaliauskui. Komanda dėkoja visiems, padėjusiems tinkamai įgyvendinti idėją, visiems, kurie atvyko pakalbėti su mokiniais. Dėkoja ir renginio rėmėjams: AB „Žemaitijos pienas“ bei VšĮ „Kretingos maistas“. Tikimasi, jog tokie renginiai taps gražia ir prasminga gimnazijos tradicija.

Bernadeta Abromavičiūtė