Pamoka – spektaklis „Bevardė“ @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Pamoka – spektaklis „Bevardė“

Kategorija: Informacija

Kovo 21 dieną „Džiugo“ gimnazijoje jau antrą kartą šiais metais viešėjo teatro trupė iš Vilniaus. Pirmų ir antrų klasių mokiniai turėjo galimybę pamatyti scenarijaus autorės ir pagrindinio vaidmens atlikėjos Donatos Kielaitės spektaklį „Bevardė“. Jai talkino aktorė Diana Anevičiūtė iš Nacionalinio dramos teatro ir garso režisierius Jurgis Valančauskas. Spektaklyje panaudota Sauliaus Bareikio ir Rimvydo Stankevičiaus poezija.

Donata Kielaitė – be galo talentinga ir kūrybinga asmenybė. Jos kūryboje yra neįkainojamos išminties, gilių įžvalgų, tikėjimo ir vilties. Pasitelkusi giliai įsišaknijusius visuomenės ritualus, stereotipus ir žmonių psichologiją, Donata savo kūryba bando supurtyti žiūrovą ir įtikinti, kad mes, paklydę gyvenimo labirinte, esame gyvi ir turime sielą. Privalome nors retkarčiais savęs paklausti: kur aš, kas aš ir kodėl? Mes visi gyvename praeities, dabarties ir ateities laike. Mes nuolat grįžtame į vaikystę, į praeitį, kad pasitikrintume, priėję kryžkelę, kuriuo keliu pasukti. Ir kai išgirstame magiškąjį „ku – kū“, suklūstame, bandome suprasti, ar neklystame, o jei suklydome, – ar ilgai klaidžiosime. Tokias mintis scenoje savo monologuose išsakė bevardė moteris, o žiūrovai galėjo pajusti jos nuotaikos ir būsenų kaitą, emocionalumą.

Teatro kalba yra ypatinga: meninę idėją ir jausmus reikšti padeda muzika, šviesos, dekoracijos, kūno plastika, kalbos intonacijos, pauzės. Kaip po spektaklio sakė pati aktorė Donata, jos tikslas buvo išjudinti mokinių sielas, skatinti pamąstyti apie savo gyvenimo brangias akimirkas, harmoniją su pačiu savimi.

Lietuvių kalbos mokytoja Asta Ruikienė,  nuotraukos – mokytojos Vilmos Žutautienės