„Mainų savaitė 2017“ @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

„Mainų savaitė 2017“

Kategorija: Renginiai

„Hey hey hey! Esi 9-okas ar 10-okas? Mokaisi Telšių „Džiugo“, V.Borisevičiaus ar Žemaitės gimnazijoje? Kreipiamės būtent į TAVE! Tikriausiai kada nors esi pagalvojęs, kaip gyvena kitos gimnazijos mokiniai, kokie jų mokytojai bei kaip leidžia dienas savo mokykloje. Jei kalbame būtent apie TAVE, tai pats laikas išbandyti save ir dalyvauti „Mainų savaitėje 2017“! Ką TAU daryti? Užpildyk dalyvio anketą, kurią gali gauti parašęs mums arba savo mokyklos mokinių prezidentui, ir turėsi puikią galimybę reprezentuoti savo mokyklą bei pakeisti savo kasdienę rutiną!“ – štai tokia žinutė paskatino Telšių miesto gimnazijas dalyvauti kasmet vykstančiame renginyje, kurį organizuoja LMS (Lietuvos moksleivių sąjungos) Telšių mokinių parlamentas.

Vasario 6-10 dienomis mūsų gimnazijos I-II klasių mokinės Ineta Kikilaitė, Gabrielė Ovsinskytė, Beatričė Timinskaitė, Kamilė Labanauskytė, Deimantė Raudytė, Urtė Stulpinaitė „apsigyveno“ Žemaitės gimnazijoje, o pas mus atvyko kelios V.Borisevičiaus gimnazijos mokinės. Kiekvienos gimnazijos atstovai turėjo ypatingų užduočių: paruošti po 10 klausimų apie savo mokyklą ir ją pristatyti bei tapti savais dalyvaujant įvairiose veiklose.

Pirmoji diena svečiuose visiems praėjo įprastai: dalyviai lankė pamokas, susipažino su klasės mokiniais ir mokytojais, stebėjo naują aplinką. Antrąją dieną „Džiuge“ V.Borisevičiaus gimnazistės pristatė savo mokyklą, jos istoriją, atsakinėjo į prezidentūros pateiktus klausimus. Trečiąją dieną viešnios išsamiau susipažino su „Džiugo“ gimnazija etikos kabinete surengtoje paskaitoje (organizatoriai – prezidentūros nariai), ketvirtąją dieną, po pamokų, su mokinių savivalda dalyvavo popietėje „Savęs pažinimas: koks aš esu ir iš tiesų noriu būti“ (organizavo ir vedė etikos mokytoja Vilma Žutautienė). Per popietę visi įsitraukė į aktyviuosius žaidimus, žiūrėjo norvegų režisierės Niki Padidar filmą „Ninnoc“, aptarė, kodėl visi turi ir ar turi atrodyti ir elgtis taip pat, kodėl žmonės mato tik tai, kaip atrodome, kodėl mato tik tai, ką kitas nori parodyti, nors už šypsenos slepiasi ir skaudžių dalykų, prisiminė paauglystės ypatumus, sužinojo, kas yra žmogaus Johari langas, pasiskirstę į stovyklas diskutavo apie patyčių pasekmes, akcentuodami, kokia svarbi mūsų mokyklai Olweus patyčių prevencijos programa ir kad truputį patyčių visai negrūdina.

Vasario 13 dieną susirinkę į Telšių rajono savivaldybės administracijos salę „Mainų savaitės 2017“ dalyviai kartu su organizatoriais pasidalijo mintimis apie praėjusios savaitės patirtį ne savo mokyklose. Nors patirtis buvo įdomi, beveik visi teigė, kad tikėjosi didesnio dėmesio ir globos iš šeimininkų, kad pirmosiomis dienomis buvo šiek tiek nejauku, tačiau atsakinėdami į viktorinos klausimus įrodė, kad puikiai pažino tas mokyklas, kuriose visą savaitę „gyveno“, džiaugėsi įgiję naujos patirties, turėję puikią progą reprezentuoti savo mokyklą, pažinti kitos gimnazijos kasdienybę ir susipažinti su naujais žmonėmis. Vieni teigia, kad mielai pakartotų tai ir kitais metais, o kiti ypač džiaugėsi sugrįžę į savo mokyklas.

Etikos vyr. mokytoja Vilma Žutautienė