Literatūros pamokos Kaune @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Literatūros pamokos Kaune

Kategorija: Informacija

Gražų ir saulėtą lapkričio 24 dienos penktadienį 46 trečių ir ketvirtų klasių „Džiugo“ gimnazistai su lietuvių kalbos mokytojomis Aušra Ramančauskiene, Asta Ruikiene ir Rasa Veitiene aplankė laikinąją sostinę. Išvykos tikslas buvo net keturi svarbūs objektai. Kitaip sakant, turėjome net keturias paskaitos ilgumo (dvigubas) lietuvių kalbos pamokas.

Pirmiausia Rotušės aikštėje pamatėme jau puošiamą eglutę ir su kalėdine nuotaika skubėjome į čia pat esančius Maironio ir Vaižganto muziejus. Gidai papasakojo daug įdomių ir naujų detalių iš rašytojų gyvenimo, atskleidė šių asmenybių charakterius, vidinį žavesį, nepaprastą darbštumą, galėjome apžiūrėti asmeninius rašytojų daiktus, baldus. Vėliau skubėjome į Pažaislio vienuolyną, kur mums papasakojo vienuolyno istoriją, supažindino su baroko skulptūra, daile, architektūra, parodė, kur vienuolyno fundatoriaus Kazimiero Paco kapas. Susipažinome ir su vienuole kazimieriete, kuri visiems palinkėjo rasti savo tikrąjį pašaukimą ir atrasti laimę gyvenime. Šiek tiek sušalę, bet karštomis nuo įspūdžių ir informacijos galvomis vykome į Palemoną, kur stovi gražus ir originalus rašytojos Salomėjos Nėries ir skulptoriaus Bernardo Bučo namas – muziejus. Autobuse gimnazistai skaitė Salomėjos Nėries dienoraščio ištraukas, eilėraščius ir net uždainavo „Mūsų dienos…“ Dviejų menininkų sodyba, namas tarsi kvėpavo ramybe, jaukumu, švelnia romantika. Dar kartą prisilietėme prie karo metų tragedijos, sugriovusios ne vienos šeimos svajones, ramią kasdienybę, dar kartą prisilietėme prie tragiško Salomėjos Nėries gyvenimo, jos neramios ir aistringos sielos. Paskutinis objektas aplankytas, tad galima ir apie pramogas pagalvoti, ir prekybos centre apsilankyti. Kalėdinė nuotaika mus kaip pasitiko, taip ir išlydėjo iš Kauno, nes dar valandai kitai užsukome į Megą (pavalgyti, sušilti, pasirūpinti lauktuvėmis…), o Mega švytėte švytėjo kalėdinėmis puošmenomis…

Atsisveikindamas vairuotojas pasidžiaugė, kad mokiniai mandagūs. Džiaugiamės ir mes savo kantriais (programa buvo įtempta ir tikrai ne pramogai skirta), smalsiais, ištvermingais mokiniais, kurie dar padėkojo ir patikino, kad ekskursija patiko.

Lietuvių kalbos mokytoja Rasa Veitienė