Paskaita gimnazistams @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Paskaita gimnazistams

Kategorija: Renginiai

Š. m. gegužės 17 d. gimnazijos aktų salėje vyko paskaitos I klasių mokiniams „Tabakas ir kitos psichotropinės medžiagos“ ir III klasių mokiniams „Alkoholis ir kitos psichotropinės medžiagos“. Jas skaitė lektorius, Klaipėdos savivaldybės bendruomenės sveikatos tarybos narys, Klaipėdos narkotikų kontrolės komisijos narys, Nacionalinės tabako, alkoholio kontrolės koalicijos narys, Lietuvos blaivybės draugijos „Baltų ainiai“ Klaipėdos padalinio pirmininkas Artūras Šiukšta. Šias paskaitas inicijavo Telšių savivaldybės visuomenės sveikatos biuras.

Lektorius kalbėjo, kad didžiausią ligų naštą išsivysčiusiose šalyse sukelia rūkymas ir alkoholis, rūkantis ir geriantis jaunimas žudo save. Pasak A. Šiukštos, esame treti pasaulyje pagal vaikų alkoholizaciją, vos per 10 metų šis procesas padidėjo 7 kartus. Net 90% baisiausių nusikaltimų padaroma apsvaigus nuo alkoholio. Amerikiečių mokslininkai nustatė: jei paaugliai pradeda išgėrinėti nuo 12-15 metų, tai 40% tų vaikų vėliau bus priklausomi nuo alkoholio. Prasiskverbęs į ląsteles, alkoholis atima iš jų vandenį, koaguliuoja baltymus, tirpdo riebalus. Kadangi smegenų ląstelėse yra daug riebalinių medžiagų – lipoidų, alkoholis veikia smegenų ląsteles, todėl apsvaigstama. Dalis smegenų žūva. Alkoholizmas yra psichikos ir elgesio sutrikimas, kuris išsivysto ilgainiui vartojant alkoholį.

Pasak lektoriaus, tabako rūkymas šiuo metu tampa ypač pavojingu įpročiu, nes kartu plinta ir kitų narkotikų rūkymas. Skelbiama, kad paaugliai, kurie rūko, vėliau skundžiasi prastesne atmintimi, nes pakenkiama smegenų veiklai.

Lektorius A.Šiukšta mokė ir aiškino gimnazistams, kodėl būtina vengti žalingų įpročių ir neįgyti priklausomybių. Jis pabrėžė sveikos gyvensenos privalumus ir agitavo jaunimą būti atsakingą ir protingą.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Dalia Sarakauskienė