Literatūros pamokos Šarnelėje ir Žemaičių Kalvarijoje @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Literatūros pamokos Šarnelėje ir Žemaičių Kalvarijoje

Kategorija: Informacija

2016 metų spalio 27 dieną su IV klasių „Džiugo“ gimnazijos mokiniais vykome į poeto Vytauto Mačernio gimtąjį kraštą, tėviškę. Mus pasitiko Šarnelės kaimo bendruomenės pirmininkė Rima Jokubauskienė.

Pirmiausia Šarnelėje lapų nuklotu taku ėjome prie V. Mačernio kapo, kuris yra ant Žvyrinėlio kalvelės, netoli jo gimtųjų namų, uždegėme žvakelę, padėjome puokštę gėlių. Prisiminę svarbiausius šio poeto gyvenimo faktus, skaitėme jo eilėraščius, sonetus, ištraukas iš V. Mačernio laiškų jo mylimajai Bronei Vildžiūnaitei. Klausydami grožėjomės rudens peizažu, žvelgėme į poeto gimtuosius namus, laukus, šimtamečius medžius – į visa tai, kas poetui buvo labai brangu, kas teikė dvasinės stiprybės ir kūrybinio įkvėpimo. Ekskursijos vadovė R. Jokubauskienė pagyrė „Džiugo“ gimnazistus Sandrą Eidintaitę, Alantą Mileikytę, Egidijų Praspaliauską, Luką Varkalį, Giletą Venckutę ir Vilių Viskontą už tai, kad sonetus skaitė ne iš popieriaus lapų, o iš atminties, sušildę savo širdimi, o Egidijui, kaip geriausiam skaitovui, padovanojo kompaktinį diską „Gyvenimas – tai geidžiamas apsigavimas!“ su V.Mačernio eilėraščių įrašais (aktorius Petras Venslovas). Be to, simboliška tai, jog kai sukalbėję maldą mirusiajam ruošėmės keliauti toliau, nuo vėjo gūsio pabiro geltonų beržo lapelių lietus.

Vėliau Žemaičių Kalvarijoje stabtelėjome prie poeto V.Mačernio žūties vietos, prisiminėme šį tragišką 1944 –ųjų spalio 7 d. įvykį, jo aplinkybes. O paskutinė mūsų kelionės vieta šiame miestelyje – Vytauto Mačernio muziejus, jame apžiūrėjome autentiškus poeto daiktus, nuotraukas, kuriose sustabdytos akimirkos su artimaisiais, šeimos nariais, bičiuliais, mokytojais. Po IV klasių mokinių refleksijos apie patirtus įspūdžius, išgyvenimus įsiamžinome svečių knygoje. Atminimo dovanėlę ponia R. Jokubauskienė įteikė ir man, lietuvių kalbos mokytojai.

Esame dėkingi už „aukštąsias akimirkas“ Šarnelės kaimo bendruomenės pirmininkei Rimai Jokubauskienei, kuri lydėjo mus poeto Vytauto Mačernio keliais, pasidalijo įdomiais faktais. Malonu buvo girdėti iš mokinių, jog šios netradicinės literatūros pamokos jiems patiko ir išliks atminty.

Lietuvių kalbos mokytoja Aušra Ramančauskienė