Kelionė į Psichologijos laboratoriją @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Kelionė į Psichologijos laboratoriją

Kategorija: Informacija

Vasario 13 d. Telšių „Džiugo“ gimnazijos mokiniai vyko į praktinius užsiėmimus Klaipėdos universiteto Psichologijos laboratorijoje. Pirmąją užsiėmimų dalį mokiniams organizavo lektorė Rima Balkūnė. Gimnazistai turėjo galimybę patys išbandyti įvarius testus ir daugiau sužinoti apie mąstymo subtilybes.

Mąstymas – tai labai sudėtinga žmogaus psichikos veiklos forma. Ji neatsiejama nuo žodžio ir kalbos. Mąstydamas žmogus nustato ryšius tarp daiktų ir reiškinių, atranda jų tarpusavio sąveikos priežastis, atkuria tai, kas buvo suvokta anksčiau. Tai daiktų ir reiškinių bendrųjų, esminių savybių pažinimas. Norėdamas pažinti pasaulį, žmogus pirmiausia jį tiria, analizuoja, suskaidydamas į atskiras dalis, vėliau šias dalis sujungia į visumą, lygina su kitais daiktais ar reiškiniais, atrasdamas daiktų ar reiškinių panašumus ir skirtumus. Dar aukštesniame mąstymo proceso lygyje žmogus kelis daiktus ar reiškinius jungia į visumą pagal jų esminius požymius ir apibendrina.

Kad ir kokios mąstančios būtybės esame, gyvendami streso ir greito tempo laikotarpiu, nebemokame sustoti, atsipalaiduoti ir pasidžiaugti, todėl įtampa kūne pradeda transformuotis į ligas. Štai kodėl jauni žmonės dabar serga tokiomis ligomis, kurios anksčiau buvo diagnozuojamos tik vyresnio amžiaus žmonėms. Todėl antroji praktinių užsiėmimų dalis buvo skirta atsipalaidavimo ir dailės terapijai. Mokiniai mokėsi atsipalaiduoti, tai, ką jaučia, perteikti spalvomis, išsakyti čia ir dabar išgyvenamas emocijas.

Psichologė Isidora Stonienė