Apie dešimtokus @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Apie dešimtokus

Kategorija: Informacija

„Džiugo“ gimnazijoje balandžio mėn. mums, dešimtokams, vyksta įvairūs pokalbiai su karjeros specialistais ir gimnazijos administracijos atstovais, aptariami dalykų pasirinkimai prieš pradedant mokytis vidurinio ugdymo programą.

Gimnazijos antrokams pažinti save ir išsiaiškinti savo tikslus padeda gimnazijos karjeros specialistai: psichologė Isidora Stonienė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui Janina Šalkauskytė bei technologijų mokytoja Danutė Vaitikaitienė. Jos paruošia mums įvairių asmenybės tipo nustatymo testų, kurie padeda renkantis profesiją ir parodo realias mūsų galimybes.

Antrokai įvairiai siekia savo svajonių. Vieni įsitraukia į įvairių visuomeninių organizacijų veiklą, kiti seka savo autoritetais. Neretai mums reikia kito žmogaus pagalbos ar patarimo, kai negebame rasti atsakymų į iškilusius klausimus.

Tikslų, kaip minėjau, padeda siekti ir žymūs lietuvių rašytojai. Štai Julijai Beniuševičiūtei – Žymantienei, kitaip dar žinomai kaip Žemaitė, padėjo Povilas Višinskis. Jo padrąsinta Žemaitė imasi rašymo ir 1894 m. pabaigoje „Ūkininko“ kalendorius išspausdina beveik penkiasdešimtmetės, septynių vaikų motinos pirmąjį apsakymą „Rudens vakaras“. Povilas Višinskis ją supažindina su kalbininku Jonu Jablonskiu, pradedančia rašytoja Gabriele Petkevičaite – Bite. Šios pažintys atvėrė daugiau galimybių. Nors giminaičiai Žemaitę smerkė už polinkį į lietuviškos spaudos skaitymą ir rašymą, pastūmėta Povilo Višinskio, ji nepasiduoda. Būtent tokia, gerai visiems žinoma Žemaitė tampa pavyzdžiu nepasiduoti ir nenuleisti rankų. Kartais būtina pagalba, einant savo tikslo link.

Labai svarbu nebijoti priimti kitų žmonių pagalbą, pasinaudoti visomis gyvenimo galimybėmis, išsikelti sau didelius tikslus, susikurti tinkamą planą, kuris padėtų siekti savo svajonės. Dar svarbiau nepamiršti priežasties, dėl ko viską darai. Ir svarbiausias momentas yra ne planuoti, o veikti!

Paulina Garbinčiūtė, gimnazijos prezidentė, IIa klasės mokinė