Kipre mokiniai aptarė aplinkosaugos problemas @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Kipre mokiniai aptarė aplinkosaugos problemas

Kategorija: Informacija

Kovo 19-23 dienomis Telšių „Džiugo“ gimnazijos mokytojų ir mokinių grupė lankėsi Kipre. Tai buvo ketvirtasis Comenius daugiašalės mokyklų partnerystės projekto „Antivirus 2.0“ partnerių susitikimas.

Projekto dalyviai svečiavosi privačioje Forum gimnazijoje Nisou miestelyje, šalia Kipro sostinės Nikosijos. Susitikimo tema buvo aplinkos apsauga ir atsinaujinantys energijos ištekliai. Mokiniai, pristatę problemas, su kuriomis susiduriama jų šalyse, suprato, kad problemos visur panašios, nes visi mylime gamtą ir stengiamės ją saugoti. Visus sužavėjo paskaita mobiliame planetariume apie Žemės sandarą: kaip formuojasi sausumos ir jūros, kodėl kai kuriose vietose yra daug ugnikalnių, kodėl vyksta žemės drebėjimai. Projekto dalyviai sužinojo, kodėl žvaigždynai turi savo pavadinimus, pamatė, kokia nedidelė ir trapi yra mūsų planeta. Mokiniai aplankė parodą, kur nustebino išradingai panaudoti ir prikelti naujam gyvenimui įvairūs daiktai: sena klaviatūra, plastmasiniai puodeliai, popierius ir kt. Pasirodo, galima puikiai pasipuošti žiedeliais iš dėlionės gabalėlių ar įsiverti auskarus, pagamintus iš senos kompiuterio klaviatūros. Visiems projekto dalyviams neišdildomą įspūdį paliko galimybė sukonstruoti saulės energija varomus modelius Engino gamykloje (tai įžymiojo Lego analogas – vieta, kur gaminamos detalės, iš kurių galima padaryti bet ką – nuo mašinos iki sudėtingiausių konstrukcijų). Mes matėme žmogaus dydžio Eifelio bokštą ir galėjome ranka pasukti garsųjį Londono apžvalgos ratą.

Įdomi ir prasminga projekto veikla tikrai neprailgo. Be įvairių užsiėmimų, visų šalių mokytojai ir mokiniai dalyvavo ekskursijose po Limasolį. Tai miestas pietinėje Kipro pakrantėje, prie Akrotirio įlankos, antrasis pagal dydį šalyje, garsėjantis savo promenada, vadinama Kipro Riviera. Taip pat pabuvojo Larnakoje, viename iš seniausių Kipro miestų, su besidriekiančia Palmių alėja ir garsia islamo šventove – Hala Sultan Tekke mečete bei iki šių dienų išlikusiu XVII a. akveduku Kameres. Susitikimo metu gyvenome sostinėje Nikosijoje, salos širdyje, svarbiausiame Kipro prekybiniame ir kultūriniame centre. Mieste, kur susipina seniausios tradicijos ir šiuolaikinis gyvenimo būdas. Tai vienintelė sostinė pasaulyje, padalinta į dvi dalis: graikų pietinę ir turkų šiaurinę, kurias skiria Jungtinių Tautų pajėgų patruliuojama žalioji zona. Senojoje miesto dalyje daug istorinių ir architektūrinių paminklų: šv. Jono katedra su unikaliomis freskomis, bizantiškojo periodo meno muziejus ir ikonų kolekcija. Čia įsikūrusi prezidentūra, šalies parlamentas, ministerijos.

Kaip ir kiekvienas išsiskyrimas šis mokiniams ir mokytojams buvo ypač sunkus, nes draugystė tarp dalyvaujančių projekte dalyvių tampa vis stipresnė, o Lenkijoje gegužės mėnesį jau įvyks paskutinis projekto „Antivirus 2.0“ susitikimas.

Telšių „Džiugo“ gimnazijos mokytojos Gitana Šiaudvytienė ir Indrė Benikienė