Telšių „Džiugo“ gimnazijai – 40 metų! @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Telšių „Džiugo“ gimnazijai – 40 metų!

Kategorija: Informacija

(Iš mokyklos istorijos)

Prieš 40 metų buvusioje Sedos gatvės turgavietėje duris atvėrė nauja mokymosi įstaiga – Telšių 5-oji vidurinė mokykla. Rugsėjo skambutis tada į klases pakvietė 1470 mokinių ir 64 mokytojus, o direktorius Kazimieras Valančauskas sveikinimo kalboje pabrėžė, kad mokykla ne tik rūpinsis mokinių pažangumu ir drausme, bet ir siūlys įdomią popamokinę veiklą, kurs ir puoselės tradicijas. 1997 metais mokykla pasirinko „Džiugo“ vardą ir po įvairių diskusijų bei konkursų susikūrė savo atributiką: herbą, himną, vėliavą, turi ir mokyklinę uniformą. 2000 metais „Džiugas“ tapo profiline mokykla su realiniu ir humanitariniu profiliais, o 2012 metais akreditavus vykdomą vidurinio ugdymo programą – „Džiugo“ gimnazija. Šiais mokslo metais elektroninio skambučio muzika į Rugsėjo pirmosios šventę sukvietė 520 mokinių ir 49 mokytojus, gimnazijai nuo 2003 metų vadovauja direktorius Mindaugas Sabaliauskas.

Per 40 metų mokykla keitėsi ir modernėjo. Ji buvo renovuota 1998-2001 metais Pasaulio banko lėšomis, pirmoji Telšiuose 1989-1990 metais, patekusi tarp dešimties pilotinių Lietuvos mokyklų, įsirengė informatikos kabinetą. Nuo 1990 metų turi savo muziejų (jo įkūrėja – ilgametė mokyklos direktoriaus pavaduotoja ir istorijos mokytoja Elena Motuzienė), nuo 1996 metų leidžiamas savo laikraštis „Ant palangės“, o nuo 2002 metų susikurta ir internetinė svetainė (dabartinis adresas: www.dziugogimnazija.lt). Nuo 1997 metų, kai mokykla įsitraukė į Lietuvos žmogaus teisių centro organizuotą projektą, mokiniai ir mokytojai renka savo gimnazijos prezidentą ir prezidentūrą (šiais mokslo metais prezidentas – trečiokas Lukas Kaminskis). Aktyvus ir sėkmingas dalyvavimas įvairiuose konkursuose bei projektuose vis leidžia mokyklai atsinaujinti: už laimėtų projektų lėšas buvo įrengta antra informatikos klasė ir psichologijos kabinetas, kompiuterizuota skaitykla, šiuolaikinėmis technologijomis aprūpinami įvairių dalykų kabinetai. Be to, projektai suburia draugišką ir kūrybingą mokyklos bendruomenę. Pavyzdžiui, 2004-2007 metais su Socrates Comenius projekto „Viena aplinka – skirtingos kultūros“ dalyviais iš Gdansko (Lenkija), Stambulo (Turkija) ir Devos (Rumunija) mūsų mokiniai bei mokytojai tyrė etnokultūrinį savo krašto palikimą. Šiemet gimnazija tęsia 2013 metais pradėtą Comenius daugiašalės mokyklų partnerystės projektą „Antivirus 2.0 – paauglių paruošimas susidūrimui su modernios Europos iššūkiais“ kartu su dalyviais iš Augsburgo (Vokietija), Skawinos (Lenkija), Zagoros (Graikija) ir Nisou (Kipras) mokyklų. Nuo 2009 metų pagal Olweus patyčių prevencijos programą visa mūsų bendruomenė mokėsi gerai sutarti ir kurti saugią mokymosi aplinką (gimnazija 2013 metais gavo sertifikatą, suteikiantį Olweus mokyklos vardą). Taip pat gimnazijos pedagogai dalyvauja projekte „Lyderių laikas 2“, kuris skatina mokytojų lyderystę ir yra orientuotas į mokymąsi bendradarbiauti ir planuoti bei įgyvendinti prasmingas konkrečias veiklas. Šiais metais mūsų gimnazija net pirmininkauja Telšių rajono savivaldybės švietimo lyderių bendrijai.

Per keturis veiklos dešimtmečius „Džiuge“ sukurtos tvirtos tradicijos, užmegzti nuoširdūs santykiai su socialiniais partneriais, kurie labai svariai pagelbsti mokyklos darbui. Ypač padeda organizuoti kultūrinę pažintinę veiklą, kuri „Džiuge“ kasmet originaliai vykdoma įtraukiant ne tik mokinius, bet ir jų tėvus, miesto bendruomenę. Gimnazija rūpinasi teikti kokybiškas ugdymo paslaugas, integruodama šiuolaikines technologijas ir ieškodama pamokoms netradicinių erdvių bei metodų. Mokykla gali pasidžiaugti gerais abiturientų egzaminų rezultatais. Per mokyklos istoriją net 25 dvyliktokams yra įteikti aukso medaliai, 42 – sidabro medaliai, gana daug – atestatų su pagyrimu. Gimnazijoje daug dėmesio skiriama ir popamokinei veiklai, ugdančiai kūrybiškus ir atsakingus mokinius. Pirmaisiais veiklos dešimtmečiais mokyklą garsino sanpostininkai, vadovaujami mokytojos Vandos Moščinskienės ir medicinos sesers a.a. Emilijos Norkienės, Interklubas, kurio vadovė buvo mokytoja Valė Beržienė, jaunieji gamtininkai su mokytoja a.a.Veronika Rumbutiene, pučiamųjų orkestras, suburtas Algio Trečioko, o vėliau Stepono Pikioto. Šiandien džiaugiamės Debatų klubo pasiekimais, stipria ir išradinga LIK’o komanda, meniškais jaunųjų fotografų darbais, rimta maironiečių veikla, jaunųjų sportininkų ir šokėjų laimėjimais. Tokie gimnazijos renginiai, kaip popietė „Žvakių šviesoje“, vakaronė „Fizikų šeimynėlė“, Kalėdinis rytmetys, Kaziuko mugė su etnokultūros pamokomis, „Metų knygos rinkimai“, mokinių, jų tėvų ir mokytojų mišrių komandų viktorina užsienio kalbomis „Taip ir ne“, valstybinių ir tautinių bei mokyklinių švenčių originalus paminėjimas, Gerumo akcijos, yra įsimintini, laukiami ir tapę tradiciniai. Be to, mokiniams įdomią ir patrauklią veiklą organizuoja ir gimnazijos prezidentas su savo komanda.

Šių metų spalio 10 dieną ruošdamasi džiugiai ir prasmingai minėti savo veiklos keturiasdešimtmetį gimnazija kviečia visus buvusius ir esamus savo bendruomenės narius: mokytojus, mokinius ir jų tėvelius, darbuotojus – į jubiliejaus renginius. Visų lauksime tą dieną 14 val. Katedroje išklausyti šv. Mišių ir 16 val. gimnazijos salėje pažiūrėti šventinės programos. Visi kartu galėsime mūsų gimnazijos himno žodžiais palinkėti: „Ateitis mus „Džiugo“ vardą nepaliaus kartot.“

Vida Urlovaitė, Andžela Valuckienė, Telšių „Džiugo“ gimnazijos mokytojos