Paminėta Tarptautinė tolerancijos diena @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Paminėta Tarptautinė tolerancijos diena

Kategorija: Renginiai

Lapkričio 16-oji daugelyje demokratinių valstybių nuo 1995 metų paskelbta Tarptautine tolerancijos diena. Šios dienos minėjimas Lietuvoje – nusikaltimų žmogiškumui prevencijos ir tolerancijos ugdymo programos dalis. Lietuvoje vis dar susiduriama su netolerancijos pavyzdžiais prieš kitataučius, kitokį socialinį statusą ar mąstymą turinčius žmones, todėl labai svarbu kuo daugiau diskutuoti apie tai su mokiniais.

Šių metų Tolerancijos simbolis – knyga. Dorinio ugdymo mokytojos Vilma ir Renata bei psichologė Isidora suorganizavo konferenciją, kurioje buvo pristatytas mūsų gimnazijos mokinių leidinys „Knyga apie bendravimą“. Kiekviena klasė iš 20 temų išsitraukė po vieną. Lapkričio 14 d. susirinkę aktų salėje galėjome pasiklausyti pristatymų apie vyrų ir moterų bendravimą, konfliktiškas asmenybes, lyderio bendravimo ypatumus, pirmąjį įspūdį, stereotipų ir nuostatų daromą įtaką bendravimui, neverbalinį bendravimą, bendravimą virtualioje erdvėje, viešąjį kalbėjimą, bendravimo skirtumus kitose kultūrose ir pan.

IIIa klasės mokiniai atliko tyrimą „Ar esi tolerantiškas?“ Paaiškėjo, kad 72 procentai apklaustų mokytojų ir 74 procentai apklaustų mokinių geba tvirtai ginti savo įsitikinimus ir neabejotinai gali diskutuoti, jei tai atrodo būtina, gali keisti savo įsitikinimus. 22 procentai mokytojų ir 14 procentai mokinių yra tvirtų įsitikinimų, puikiai derančių su subtilumu, lanksčiu protu. Gali suprasti bet kokią idėją, paradoksalų iš pirmo žvilgsnio poelgį, net jei nepritaria jam. Pakankamai kritiškai vertina savo nuomonę ir gali pagarbiai, taktiškai, neįžeisdami pašnekovo atsisakyti po­žiūrio, kuris, kaip paaiškėjo, buvo klaidingas. 6 procentai mokytojų ir 12 procentų mokinių užsispyrę. Gali susidaryti įspūdis, jog norima kitiems primesti savo nuomonę, siekdami tikslo, dažnai pakelia balsą.

Pavartyti knygą galima gimnazijos skaitykloje. Tikimės, kad klasių vadovai pasinaudos ta galimybe per klasės valandėles ir giliau išanalizuos pateiktas temas.

Etikos mokytoja Vilma Žutautienė