Lietuvos žydų genocido dienos paminėjimas Rainiuose @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Lietuvos žydų genocido dienos paminėjimas Rainiuose

Kategorija: Informacija

Rugsėjo 24-25 dienomis Telšių „Džiugo“ gimnazijos visi I klasių mokiniai kartu su lietuvių kalbos mokytojomis Verginija Masiliauskiene (Ic kl.), Asta Ruikiene (Ib kl.), Irena Tarvainiene (Ia kl.) ir Rasa Veitiene (Id kl.) bei istorijos mokytoja Vida Urlovaite, minėdami Lietuvos žydų genocido dieną, keliavo į masinę žydų žudynių vietą tuo pačiu keliu, kuriuo kažkada priverstinai buvo varomi žydai.

Holokaustas – vienas iš siaubingiausių įvykių, sukrėtusių Lietuvą, ypač Telšius, kadangi, kaip sakė istorijos mokytoja, žydai čia sudarė apie 60% gyventojų. Todėl buvo svarbu pagerbti mūsų žemėje gyvenusius žmones. Kaip pagarbos ženklą nekaltai nukankintiesiems mokiniai su savimi nešėsi po akmenį, nes pagal žydų papročius mirusieji pagerbiami padedant akmenį ant kapo. Gimnazistai taip pat uždegė žvakeles, pagerbė žuvusiuosius tylos minute. Istorijos mokytoja papasakojo apie 1943 m. įvykius. Paminklas su užrašu, jog tada buvo pralietas 7000 žydų kraujas, dar labiau pabrėžė tų laikų žiaurumą.

Kadangi vyko integruota pilietiškumo pagrindų ir lietuvių kalbos pamoka, Ic ir Id klasės paruošė literatūrinę kompoziciją „Atmintis liudija skaudžią tiesą“. Įsijautę į žydų senelių, tėvų ir vaikų kančią ir neviltį, mokiniai bandė atkurti tų laikų atmosferą, prabilti pasmerktųjų balsais. Žudynių vietoje visi nuščiūvo panirdami į gilesnį nei kasdien susimąstymą apie gyvenimo trapumą.

Karolina Šimkutė, Ia kl.