Netradicinės teisės pamokos @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Netradicinės teisės pamokos

Kategorija: Informacija

„Savame kieme pranašu nebūsi“,- sako senolių patirtis. Todėl, bendradarbiaujant su Telšių teisininkų asociacija, pradėjome teisės pamokų netradicinėje aplinkoje ciklą III-IV klasių mokiniams, kurie pasirinko mokytis teisės pagrindų.

Pirmoji mūsų pamoka įvyko lapkričio 12d. Telšių policijos komisariate. Joje dalyvavo ir apie savo darbą pasakojo Giedrius Apūkas, Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas, Ramūnas Šileika, Viešosios tvarkos skyriaus Prevencijos poskyrio viršininkas, Aušra Eitutavičienė ir Vilma Kuzminskienė, Viešosios tvarkos skyriaus Prevencijos poskyrio Nepilnamečių reikalų pareigūnų veiklos grupės specialistės, Vidas Petrauskas, Viešosios tvarkos skyriaus Prevencijos poskyrio Apylinkės inspektorių veiklos grupės tyrėjas. Telšių teisininkų asociacijos pirmininkas, kaip ir dera, pamoką pradėjo nuo jos uždavinių bei tikslų ir nustebino gimnazistus pamokos pradžioje išdalindamas užduotis – situacijas. Tapo aišku, kad negalėsime būti pasyvūs klausytojai. Įžangoje Nepilnamečių reikalų pareigūnė Vilma labai vaizdžiai papasakojo Lietuvos policijos istoriją. Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas Giedrius supažindino su teisine atsakomybe ir jos rūšimis. Plačiau, remiantis konkrečiais pavyzdžiais net iš mūsų gimnazijos istorijos, buvo pristatyta administracinė atsakomybė. Diskutuojant buvo išsiaiškinta, kuo skiriasi nepilnamečių ir pilnamečių atsakomybė. Pamokos pabaigoje reikėjo pateiktas situacijas priskirti tinkamai teisės atsakomybės rūšiai. Sužinojome daug nauja, buvo įdomu buvo ne tik man, mokytojai, bet ir mokiniams. Turėjau puikią galimybę įvertinti mokinius jų neklausinėdama, išgirsti klausimus, kurie jiems aktualūs ir į kuriuos aš, kaip mokytoja, negalėčiau atsakyti. Be to, juk nedaug pamokų, kurių pabaigoje yra dalijamos dovanėlės, vaišinama arbata ir tiesiog maloniai bendraujama neformalioje aplinkoje.

Lapkričio pabaigoje mūsų laukia pamokos apie baudžiamąją atsakomybę Telšių prokuratūroje ir stebint baudžiamųjų bylų nagrinėjimą teisme.

Istorijos mokytoja Nomeda Laukaitienė