„Atminties siurprizai“ @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

„Atminties siurprizai“

Kategorija: Informacija

Š.m. gruodžio 14 d. Klaipėdos universiteto organizuojamoje Psichologijos mokykloje pabuvojo būrelis „Džiugo“ gimnazistų ir klausė paskaitos „Atminties siurprizai“. Psichologas Martynas Mačiulis pasakojo apie tai, kaip veikia mūsų atmintis, kaip laikui bėgant mūsų prisiminimai blėsta ir atsiranda atminties spragos bei apie streso įtaką atminčiai. Gimnazistai sužinojo, kad galima sukurti ir išgalvotus prisiminimus. Padaryta daugybė psichologinių tyrimų, kurie įrodo, kad galima žmonėms, o ypač vaikams, įteigti tai, ko jų gyvenime visai nebuvo. Žmonės tada pasakoja išgalvotus prisiminimus apie gyvenimo įvykius, visiškai tikėdami, kad tai yra tiesa. Tokie iškreipti prisiminimai gali būti lemtingi duodant parodymus teisme. Užsienio, ypač JAV, teisėsaugoje mokslinių tyrimų duomenys plačiai naudojami. Gaila, bet Lietuvoje mokslo pažanga nėra naudojamasi.

Paskaitos metu buvo kalbama ir apie tai, kaip lavinti atmintį, kokias metodikas naudoja žmonės, kurie turi fenomenalią atmintį.

Kita kelionė į Psichologijos mokyklos paskaitą „Suskaičiuokime iki penkių: didieji mūsų asmenybės bruožai“ sausio 11 d. (šeštadienį).

Psichologė Isidora Stonienė