Tarptautinė Tolerancijos diena @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Tarptautinė Tolerancijos diena

Kategorija: Renginiai

Lapkričio 16 – ąją daugiau nei 600 Lietuvos mokyklų ir švietimo įstaigų minėjo Tarptautinę Tolerancijos dieną. Jau keleri metai „Džiugo“ gimnazija taip pat prisideda prie šios dienos minėjimo.

Šiemet organizatoriai pilietinės iniciatyvos simboliu pasirinko „Tolerancijos skėtį“. Penktadienio rytą mokyklos fojė pasitiko bendruomenę spalvingais skėčiais. Visą savaitę kiekviena gimnazijos klasė kartu su savo auklėtojais dekoravo „meno kūrinius“, atspindinčius mūsų gyvenimo, pažiūrų, elgesio, išvaizdos įvairovę. Vienas už kitą gražesni 22 skėčiai traukė akį. Norėjosi suprasti, ką kiekviena klasė, puošdama juos galvojo apie toleranciją… Tikybos ir etikos mokytoja Renata Mončytė kvietė visus stende rašyti savo mintis apie toleranciją. Per etikos pamoką I ir II gimnazijos klasių mokiniai su mokytoja Vilma Žutautiene žaisdami imitacinį žaidimą išmėgino bendravimo įgūdžius ir įvertino asmenines tolerancijos ribas: ką sunku toleruoti ir kodėl.

Po pamokų klasių atstovai dalyvavo diskusijoje „(NE)tolerancija“. Etikos mokytoja Vilma Žutautienė supažindino su tolerancijos sąvokos kilme, istorija. Psichologė Isidora Stonienė pristatė tyrimą „Tolerancija“, kuris buvo atliktas 10-12 klasėse, 2011 – 2012 m.m. pavasarį.

Vėliau buvo rodoma animacinio filmuko „Medžioklės sezonas atidarytas“ ištrauka, mokiniai atpažino mokykliniame gyvenime vykstančius reiškinius, noriai dalinosi mintimis apie patiriamas diskriminacijos formas, priežastis. Kalbėjo, jog turime pasitikėti savimi, ginti savo nuomonę, nors kartais vadovaujamės „bandos jausmu“. „Ypatingai svarbi žmogaus savivertė“, – pabrėžė IVa klasės mokinė Godoberta. Visi pritarė, jog ignoravimas, dėmesio nekreipimas į egzistuojančias patyčias nėra išeitis. Diskusijos pabaigoje Ic klasės mokinė Agnė, cituodama pagrindinį etikos principą, teigė, jog visiems reikia elgtis taip, kaip norėtume, kad su mumis elgtųsi.

Etikos mokytoja Vilma Žutautienė