Projektas „Atviras kodas: PILIETIS“ @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Projektas „Atviras kodas: PILIETIS“

Kategorija: Informacija

Birželio mėnesį mokyklos koridoriams ištuštėjus, o mokiniams sulaukus išsiilgtų atostogų mokytojams idealus metas stažuotis, mokytis ir gilinti žinias profesinėje veikloje. Vadovaudamosis tokiu principu etikos mokytoja Vilma Žutautienė bei anglų kalbos mokytojos Sabina Grušienė, Vilma Druskinienė ir Ingrida Vaitkevičienė entuziastingai įsitraukė į projekto „Atviras kodas: PILIETIS“ veiklą ir birželio 4-5 dienomis dalyvavo Vilniuje organizuotuose I-ojo etapo mokymuose. Puikiai organizuotos veiklos metu mokytojos diskutavo ir analizavo įvairius Lietuvos ir tarptautinius dokumentus įvardinančius demokratijos principus, darbo grupėse metu bandė apibrėžti identiteto ir tautinio tapatumo sąvokas. Puikios kolegų pedagogų komandos dėka gimė ir daug naujų idėjų, kurios bendromis pastangomis gali virsti sėkmingais projektais. Tačiau pirmiausia svarbu žinoti, kas vyksta ir apie ką tai.

Projektas „Atviras kodas: PILIETIS“ – tai dvejus metus nuosekliai įgyvendinama jungtinių pajėgų iniciatyva atkreipti vyresniųjų klasių moksleivių (nuo 14 m.) dėmesį į jų dideles ir realias galimybes patiems gerinti savo aplinką, kurioje jie, ar artimi žmonės gyvena, mokosi ir dirba.

Projektas remdamasis pamatine piliečio idėja ir pilietiškumo principais siekia, kad gražūs, energingi, kūrybingi, aktyvūs jauni žmonės – būtent Lietuvos moksleiviai – patys imtųsi iniciatyvos atknisti tai, kas juos labiausiai užknisa, t. y. – spręsti jų aplinkoje egzistuojančias problemas. O labai dažnais atvejais problemų sprendimai būna itin paprasti, tereikia veikti.

Dar vienas projekto tikslas – Lietuvos mokytojams suteikti reikalingų kompetencijų moksleivių pilietiškumui ugdyti. Ir ne bet kaip, o neformaliom priemonėm: tai reiškia, ne kontroliniais darbais, bet savo kailiu, patirtimi, kad išliktų visam gyvenimui!

Projektą įgyvendina neformaliojo švietimo asociacija „Jaunimo akademija“. Projekto idėją remia partneriai:  Viešoji įstaiga Lygių galimybių plėtros centras, Viešoji įstaiga „Europos namai“, Lietuvos suaugusiųjų švietimo asociacija, VšĮ „Profat“. Projektas finansuojamas pagal 2007–2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 2 prioriteto „Mokymasis visą gyvenimą“ įgyvendinimo VP1-2.2-ŠMM-10-V priemonę „Neformaliojo švietimo paslaugų plėtra“.

Daugiau informacijos apie projektą: www.placiau.lt

Anglų kalbos mokytoja Ingrida Vaitkevičienė, etikos mokytoja Vilma Žutautienė