Netradicinė integruota pamoka Rainiuose @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Netradicinė integruota pamoka Rainiuose

Kategorija: Informacija

DSCF9316Rugsėjo 24-ąją mes, 1B klasės mokiniai, lydimi istorijos mokytojos Vidos Urlovaitės, lietuvių kalbos mokytojos Aušros Ramančauskienės ir direktoriaus pavaduotojos Romualdos Galinauskienės, vykome į Rainius, prie masinės žydų žudynių vietos.

Lietuvos žydų genocido aukų dieną netradicinėje integruotoje pamokoje pagerbėme prieš 71metus nužudytų visiškai nekaltų žydų atminimą. Prisiminėme, kad Telšiuose nuo XVI a. gyveno žydų bendruomenė – puikūs gydytojai, siuvėjai, kirpėjai, kalviai, laikrodininkai, staliai… Žemaitijos sostinėje veikė didžiausia Europoje rabinų aukštoji mokykla JEŠIVA, į kurią atvykdavo mokytis iš visų Europos šalių. Telšiuose žydai buvo įsteigę ne vieną ir labdaros draugiją, žydų sporto klubą. Deja, ramų gyvenimą 1941 m. sudrumstė nacių okupacija – prasidėjo masinis Lietuvos žydų bendruomenės naikinimas. Vien Telšių rajone budeliai, vadovaujami Hitlerio, atėmė gyvybę 14000 žydų. Pakirstos kulkų krito ir bejėgės aukos – moterys su kūdikiais ant rankų, vaikai, seneliai… Rainiuose atminimo žvakutę uždegėme 700 sušaudytų šios tautos žmonių.

Klausydami bendraklasių minimų istorinių faktų ir skaitomos poezijos, mąstėme apie tai, kiek daug pasaulis prarado protingų, išsilavinusių piliečių. Laimei, tuo metu atsirado ir išdrįsusių pasipriešinti blogiui. Žmonės, Antrojo pasaulinio karo metais gelbėję žydus nuo nacių genocido, vadinami Pasaulio Tautų Teisuoliais. Šie didvyriai yra mums žmoniškumo, kilnumo pavyzdys.

Pamokos pabaigoje prie žydų atminimą įamžinančio paminklo iš akmenukų sudėjome simbolinę knygą –TORĄ, nes žydai vadinami knygos tauta. Ši netradicinė ir integruota pamoka prie amžino poilsio vietos žmonių, turėjusių teisę gyventi, padėjo mums jautriau pažvelgti į holokaustą. Po didžiuliais žydų tautos tragediją liudijančiais skaičiais slypi kančia ir viltis, kad tai niekada nepasikartos.

Aurelija Ruikaitė, 1B klasės mokinė