Maironio 150-mečio ir Baltų vienybės dienos šventėje @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Maironio 150-mečio ir Baltų vienybės dienos šventėje

Kategorija: Informacija

mai1mai2mai3

Rugsėjo 22-osios ankstų rytą grupė Telšių rajono maironiečių išvyko į Raudondvarį (Kauno r.) minėti Maironio 150 – mečio ir Baltų vienybės dienos. Pasiekę miestelį, gėrėdamiesi rudens peizažu, žingsniavome į bažnyčią, kurioje buvo aukojamos Šv. Mišios. Vėliau, po pamaldų, įsiliejome į šventiškai nusiteikusių maironiečių būrį prie Raudondvario pilies.

Didžiojo lietuvių tautos dainiaus – Maironio – minėjimą pradėjome giedodami „Tautišką giesmę“ bei Maironiečių draugijos himną ,,Užtrauksim naują giesmę, broliai“ (ž. Maironio“), po to klausėme garbingų žmonių sveikinimų. „Šiandien svarbu liudyti, kad savo dvasios vedliu pasirinkote poetą Maironį, kuriam rūpėjo lietuvių tautos dora, kilnumas ir vienybė“, – teigė Kauno r. savivaldybės meras. Jam pritarė ir Maironiečių draugijos pirmininkas Eugenijus Urbonas, akcentavęs, kad visais laikais aukštinamas žmogus, trokštantis nuveikti kažką gero, prasmingo savo Tėvynei. Vėliau jis įteikė padėkos raštus aktyviems maironiečiams ir jų vadovams, savo veikla įprasminantiems poeto Maironio idėjas. Šventėje skambėjo ir „Džiugo“ gimnazijos vardas: padėkos raštais apdovanotos IIIa klasės mokinė Milda Šiaudvytytė ir lietuvių kalbos mokytoja Aušra Ramančauskienė. Vėliau ant Ringovės piliakalnio mūsų mokyklos maironiečiai, Ib klasės mokiniai, Bernadeta Beržanskytė, Diana Makarovaitė ir Justas Lakštinis fakelais uždegė baltų vienybę simbolizuojantį aukurą. Viena iš renginio rėmėjų Gražina Ručytė – Landsbergienė pokalbio metu sakė, kad ją liūdina šiandieninių lietuvių pesimizmas. Trūksta pozityvaus požiūrio, kuris vienytų žmones. Laimei, maironiečiai nestokoja optimizmo – tuo galėjome įsitikinti minėtos šventės metu.

Vakarėjant užsukome į Jono Mačiulio – Maironio namus Kaune. Čia, muziejuje, ekskursijos vadovė nuoširdžiai papasakojo daug įdomių ir naujų faktų apie garsaus poeto asmenybę. Vėliau uždegėme žvakutę Maironiui Kauno arkikatedroje, kurios šventoriuje ir palaidotas mūsų šalies dainius.

Namo parsivežėme Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorės, poetės Aldonos Ruseckaitės paruoštą knygą „Šešėlis J.M.M.“ apie J. Mačiulio – Maironio paskutinįjį gyvenimo dešimtmetį. Knygos autorė autografe palinkėjo šviesių ir be šešėlių dienų. Tikimės, kad ir ateityje bendros idėjos vienys Eigirdžių pagrindinės mokyklos, Vincento Borisevičiaus, Varnių Motiejaus Valančiaus, „Džiugo“ gimnazijų ir visos Lietuvos maironiečius.

,,Džiugo“ gimnazijos maironiečiai