„Kokia knyga paaugliams patraukli“ „Džiugo“ gimnazijoje @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

„Kokia knyga paaugliams patraukli“ „Džiugo“ gimnazijoje

Kategorija: Renginiai

Gera knyga – viena didžiausių gyvenimo vertybių. Bėgant laikui keičiasi mūsų požiūris į skaitymą ir knygų turinys sudėtingėja. Pradinėse klasėse skaitėme, kaip lapė gudriai iš varnos viliojo sūrį, ar verkėme dėl baltos katytės, o paūgėję pradedame domėtis šiuolaikinėmis realijomis – knygomis apie mokyklą, draugus, pirmąją meilę…

Kiekvienais metais skaitytojų rankas pasiekia naujos knygos. Norint paskatinti jaunus ir pagyvenusius žmones kuo daugiau skaityti, Lietuvos radijas ir televizija, Kultūros ministerija, Nacionalinė M. Mažvydo biblioteka, Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija jau septintus metus rengia “Metų knygos rinkimus”. Pagrindinė šios akcijos idėja – pristatyti geriausius, praeitais metais išleistus lietuvių literatūros kūrinius. Prie šių rinkimų prisidėjome ir mes, “Džiugo” gimnazijos antrokai, – suorganizavome knygų, šiemet skirtų paaugliams, aptarimą.

Gruodžio 4 dieną, po šešių pamokų, į gimnazijos aktų salę sukvietėme pirmokus ir antrokus ir pristatėme dvi paaugliams skirtas knygas: Unės Kaunaitės “Sudie, rytojau” ir Kristinos Gudonytės “Ida iš šešėlių sodo”. Debatus rengė IIa klasės mokiniai: Radvilė Kaminskytė, Izabelė Lukauskaitė, Gileta Dapkutė, Viktorija Stupelytė, Akvilė Visockytė, Matas Gimbutas, Vytautas Lukoševičius ir Domantas Gusarovas.

Forumo debatų principu abi komandos, išklausinėjusios žiūrovų, kokia knyga jiems būtų patraukli, stengėsi įrodyti, kad jų pristatoma knyga turi būti išrinkta “Metų knygos rinkimuose”. Komandų atstovai papasakojo po kelis siužetų fragmentus, neatskleisdami visų paslapčių, stengdamiesi suintriguoti. Išklausę po vieną ištrauką iš kiekvienos knygos ir apžiūrėję gimnazisčių Izabelės ir Akvilės iliustracijas, susirinkusieji įsitraukė į diskusiją apie knygų paaugliams įdomumą, svarbą ir savitumą. Renginio pabaigoje mokiniai buvo paagituoti perskaityti abi knygas ir būtinai balsuoti internetiniame puslapyje www.metuknygosrinkimai.skaitymometai.lt už labiausiai patikusią.

Debatų dalyviai sutarė, kad skaitymas mus lavina įvairiapusiškai, kiekvienoje knygoje randame dalelę savęs, o pažinti save – tai didžiausias menas. Renginio organizatoriai tikisi bent kelis bendramokslius paskatinę perskaityti šias knygas, parinktas “Metų knygos rinkimams”.

Gileta ir Viktorija, “Džiugo” gimnazijos antrokės