Viktorinos „Laisvės liepsna“ finalas Seimo rūmuose @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Viktorinos „Laisvės liepsna“ finalas Seimo rūmuose

Kategorija: Informacija

Vasario 9 d. LR Seime įvyko nacionalinės moksleivių viktorinos „Laisvės liepsna“ finalas, kuriame dalyvavo 46 moksleivių komandos (iš viso – 184 dalyviai) iš 23 Lietuvos rajonų ir miestų. Mūsų mokyklos komanda (Martyna Jakštytė, Monika Rupšytė, Rokas Alekna, Mantas Skrodenis bei garso operatorius Dovydas Dokšas su Žemaitės gimnazijos ir „Germanto“ vidurinės mokyklos komandomis atstovavo Telšių rajonui. Nors pergalių pasiekti nepavyko, tačiau įspūdį  paliko  Seimo rūmai su senąja sale, kurioje buvo pasirašytas Kovo 11-osios aktas, ir naująja, kurioje dabar vyksta Seimo posėdžiai.
Viktorina neatsitiktinai surengta vasario 9 d. – 1991-aisiais šią dieną įvyko Lietuvos gyventojų visuotinė apklausa – plebiscitas, kuriame daugiau kaip 90 procentų balsavusiųjų pasisakė už nepriklausomą ir demokratinę Lietuvą. Viktorinos klausimai ir užduotys apėmė atkurtos Lietuvos Nepriklausomybės paskelbimą, įtvirtinimą, gynimą ir pripažinimą.

Viktorinos dalyvius sveikinęs ir nugalėtojus apdovanojęs Seimo pirmininko pavaduotojas istorikas Algis Kašėta sakė: „Prisilietimas prie istorinių įvykių jaunajai kartai yra labai didelis užtaisas, kuris padeda tapti aktyvesniais visuomenės gyvenimo dalyviais, geriau suvokti savo krašto istoriją ir skiepyti meilę Tėvynei.“
Viktorina nacionaliniu lygmeniu Seimo rūmuose rengiama pirmąjį kartą, ji skirta prisiminti ir įprasminti lemtingą Lietuvos istorijos laikotarpį 1990–1991 metais bei paskatinti jaunąją kartą domėtis Lietuvos valstybingumo raida, reikšmingų istorinių atmintinų datų įamžinimu. Tikimasi, kad panašios viktorinos taps gražia tradicija ir bus rengiamos 2012 metais, kai minėsime Lietuvos Respublikos Konstitucijos 90-metį ir 20-metį (1922 m., 1992 m.) bei kitas svarbias Lietuvos valstybingumo datas.

Istorijos mokytoja Vida Urlovaitė,
Etikos mokytoja Vilma Žutautienė