POPIETĖS ,,AR ŽINAI, KAS ESI, ŽEMAITI?“ AKIMIRKOS @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

POPIETĖS ,,AR ŽINAI, KAS ESI, ŽEMAITI?“ AKIMIRKOS

Kategorija: Renginiai

Šiandien globalėjančiame, greit besikeičiančiame pasaulyje retai kada susimąstome, iš kur mes atėjome, kur mūsų šaknys, ką paveldėjome ir privalome palikti ateinančioms kartoms. 9-tų klasių etnokultūros popietė ,,Ar žinai, kas esi, žemaiti?“ paskatino mokinius pasidomėti savo krašto tarme, istorija, kultūra, kulinariniu paveldu.

Renginyje skambėjo žemaitiškos eilės, dainos, senolių išmintis, humoras. Vienuoliktokai Mantas ir Deivydas pristatė projektinį darbą apie Telšius ir Žemaitiją. Devintokė Rita apžvelgė atliktą tyrimą ,,Džiugo“ vidurinėje mokykloje ,,Jaunimas ir tarmės“. 2011-ieji Lietuvoje paskelbti tarmių metais, todėl gimtajai tarmei šįmet skiriamas didesnis dėmesys. Savo išradingumą ir kūrybiškumą devintokai parodė varžytuvėse tarp klasių komandų. Ypač artistiški buvo 9a klasės maironiečiai, kurie suvaidino ištrauką iš Žemaitės apsakymo ,,Marti“ bei komiškas situacijas apie žemaičių būdą. Komandų dailininkai suko galvas, kaip nupiešti 10 Žemaitijos vertybių, kiti atsakinėjo į etnokultūros ir istorijos klausimus, reklamavo senovinius daiktus ir knygas.

Vienuoliktokų vertinimo komisija stebėjo komandų pasirodymus, ragavo žemaičių virtuvės valgius, skaičiavo balus. Paaiškėjo, kad sumaniausi ir išradingiausi popietės dalyviai – 9b ir 9a klasės mokiniai. Renginio pabaigoje kartu dainuodami žemaitišką dainą ,,Kas numynė tus takelius“ visi juto, kad smagu būti žemaičiu, o, pasak eilėraščio, ,,Žemaičių stėprybė – veinybė“.

Mokytojos Asta Ruikienė ir Aušra Ramančauskienė