Kelionė į Lenkiją @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Kelionė į Lenkiją

Kategorija: Informacija

Mokslo metams einant į pabaigą mūsų mokykloje prasidėjo kelionių metas. Vienas iš ilgesnių šiais metais įveiktų maršrutų tęsėsi Šiaurine Lenkija. 7 mokytojai ir 42 mokiniai įveikė nemažą atstumą ir aplankė labai įdomius objektus.
Pirmasis kelionės tikslas – Vilko guolis (viena iš devynių Hitlerio ir aukščiausios Vermachto vadovybės karinių būstinių) bei Šventos Lipkos jėzuitų vienuolynas. Tai labiausiai lankomi turistų objekai Varmijos – Mozūrijos vaivadijoje.
Ypatingo dėmesio vertas Elbląsko-Ostrodzki kanalas – nuostabi XIX a.vid. suprojektuota vandens trasa, kuria laivai ne tik plaukia, bet ir specialių platformų pagalba yra traukiami sausuma. Nors nelabai turėjome vilčių juo praplaukti, tačiau mums nusišypsojo laimė ir visą valandą stebėjome nuostabią aplinką bei laivo „keliavimą“ sausumos atkarpa.
Pirmoji kelionės diena baigėsi apsistojimu Gdanske, pasivaikščiojimu po senamiestį bei nakvyne laive. Antrą diena mūsų laukė dar dvi įspūdingos vietos. Įdienojus mes jau stovėjome prie Malborko pilies ir laukėme savo gidės. 1274-1457 metais Malborkas buvo Didžiojo Kryžiuočių ordino bei viso vienuolyno sostine. Tai didžiausia Europoje viduramžių pilis, įrašyta į UNESCO Pasaulio kultūrinio paveldo sąrašą. Pagrindinę komplekso dalį sudaro trys sujungtos pilies dalys, apsuptos galingos gynybinės sienos su gausiais bokšteliais ir vartais. Po įspūdingos pilies apžiūrios tęsėme kelionę į paskutinį objektą – Žalgirio mūšio vietą, esančią Griunvalde (netoli Olštyneko), menančią 1410-tų metų jungtinių Lietuvos ir Lenkijos pajėgų pergalę prieš kryžiuočius ir pasibaigusią Kryžiuočių ordino sutriuškinimu.
Kelionė pasisekė 100-tu procentu. Visi liko patenkinti ir su dideliu kaupu neišdildomų įspūdžių.