Už sėkmingą kelio pradžią @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Už sėkmingą kelio pradžią

Kategorija: Informacija

Gabiausi rusų kalbos besimokantys mokiniai ir jų mokytojai iš įvairių šalies miestų ir miestelių sugužėjo į Kauną, kur A. Puškino gimnazijoje balandžio 4-6 dienomis vyko XXVI Lietuvos mokinių rusų kalbos olimpiada. Mūsų mokyklai, Telšių ,, Džiugo“ gimnazijai, atstovavo IIIa klasės mokinys Aleksandras Simonenko.

Programa žadėjo įdomias veiklas tiek mokiniams, tiek mokytojams. Dalyvius gerai nuteikė olimpiados atidarymas, kai skambėjo rusiškos dainos, eilės, buvo pristatyti vertinimo komisijos nariai ir bendra tvarka. Pirmąją dieną mokiniams reikėjo atlikti testą ir kūrybinį darbą raštu. Norėdami sėkmingai įveikti užduotis, mokiniai turėjo pakartoti sociokultūrines žinias apie XIX –XX a. rusų garsius rašytojus, dailininkus, kompozitorius, Rusijos papročius, šventes, patiekalus, tautinius rūbus, amatus, Rusijos geografiją, Rusiją garsinančias asmenybes ir įžymius Lietuvos rusus, Rusijos įžymias vietas, Maskvą, Peterburgą. Kūrybinį rašto darbą – rašinį pagal paveiksliukus – dalyviai galėjo rinktis iš trijų variantų. Jiems buvo pateikti garsaus danų karikatūristo H. Bidstrupo darbai. Mokytojams buvo organizuotas seminaras apie EDUKA klasę. Vakare visi susižavėję klausėmės Kauno muzikos akademijos studentų atliekamų rusų romansų. Antrąją olimpiados dieną laukė trečia užduotis – kalbėjimas. Mokiniai per pusę valandos turėjo paruošti 2-3 minučių monologą pagal publicistinių ir grožinių tekstų fragmentus bei atsakyti į kitų trijų dalyvių klausimus bei patys paklausti. Tekstai buvo didelės apimties ir tikrai verčiantys įsigilinti ir suvokti, apie ką rašoma. Po trečiosios užduoties atlikimo norintieji, susibūrę į mišrias komandas, turėjo galimybę išbandyti savo žinias intelektualiame žaidime ,,Mad Head“. O mokytojai lankėsi ekskursijoje po Raudondvarį. Šeštadienį vyko olimpiados uždarymas ir apdovanojimai. Iš viso olimpiadoje dalyvavo 26 šalies mokiniai, kuriems rusų kalba gimtoji, ir 57 mokiniai, kuriems rusų kalba – užsienio. Rusų užsienio kalbos grupėje, be trijų pirmųjų prizų, apdovanojimus gavo dar 6-7 dalyviai. Aleksandras taip pat pateko į tą skaičių. Mokinys gavo paskatinimo prizą – „Už sėkmingą kelio pradžią“. Tai jam didelis pripažinimas ir įvertinimas.

Nuoširdų padėkos žodį tariame A. Puškino gimnazijos darbuotojams už svetingumą ir rūpestį, komisijos pirmininkei I. Vološinai – už įkvepiantį ir padrąsinantį žodį. Ypač „AČIŪ“ metodininkei D. Voroninai už sėkmingą olimpiados koordinavimą.

Rusų kalbos mokytoja R. Vidrinskienė