Pasaulis kitomis akimis @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Pasaulis kitomis akimis

Kategorija: Informacija

Šį rudenį mes gėrimės nepaprastu gamtos grožiu, ypatingo ryškumo spalvomis, džiaugiamės vėlyvais žiedais. Tačiau retai kuris susimąstome, kad ne visi gali tą grožį pamatyti. Daliai žmonių regėjimas yra tik svajonė, kuri niekada neišsipildys, jų pasaulis kitoks, apčiuopiamas ir suvokiamas kitais pojūčiais: klausa, uosle, skoniu ir lytėjimu. Spalio mėnesį minint Tarptautinę baltosios lazdelės dieną „Džiugo“ gimnazijoje Ia ir Ib klasių mokiniai turėjo puikią galimybę plačiau susipažinti su silpnaregių ir aklųjų problemomis klasės valandėlėje „Ar pastebime šalia kitokį žmogų?“ .

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS), kuri vienija apie 7000 narių, Telšių rajono filialo pirmininkė Dženeta Pocienė į mokyklą atvyko ne tuščiomis. Lydima silpnaregio Juliaus Aleknos, ji atnešė daug vaizdinių priemonių, padedančių neregiams orientuotis aplinkoje, susitvarkyti buityje. Buvo pademonstruota baltoji lazdelė, laikrodis, užrašinė, žadintuvas, telefonas, skaičiuotuvas, kamuolys ir kiti svarbūs reikmenys, pritaikyti akliesiems. Mokiniai galėjo viską iš arti pamatyti, apčiuopti, išbandyti. Julius atskleidė savo patirtį, kaip sekasi orientuotis mieste, kokios būna praeivių reakcijos, patarė, kaip suteikti pagalbą neregiui.

Įtaigiai ir vaizdingai apie aklą berniuką Lujį Brailį, vėliau jo paties sukurtą raštą, akliesiems skirtas knygas pasakojo LAB Klaipėdos padalinio vyriausioji bibliotekininkė Daiva Žiemelienė. Mokiniai susidomėję klausėsi, kaip šešių taškelių pagrindu buvo sukurta abėcėlė, kurią lietuvių kalbai pritaikė Pranas Daunys, vartė Lietuvos moksleivių pagamintas taktilines (liečiamąsias) knygeles. Šiandien aklųjų švietimui skiriamas didelis dėmesys, bibliotekoje galima rasti garsinių knygų, žurnalų, knygų Brailio raštu, DAISY formato leidinių. Keletą specialių knygų bei lankstinukų viešnia padovanojo gimnazijos bendruomenei.

Mokytojos Asta Ruikienė ir Gitana Šiaudvytienė