Literatūros pamokos kalėdiniame Kaune @ Telšių „Džiugo“ gimnazija
Mokykla žiemą
Gimnazijos 40-etis

Literatūros pamokos kalėdiniame Kaune

Kategorija: Informacija

Gruodžio 14 dieną „Džiugo“ gimnazijos II ir III klasių mokiniai, lydimi lietuvių kalbos mokytojų Aušros Ramančauskienės ir Astos Ruikienės, dalyvavo muziejininkų pravestose literatūros pamokose Kaune. Jau tradicinėmis tapusių edukacinių išvykų tikslas – programinius autorius pažinti autentiškoje aplinkoje, ten, kur jie gyveno ir kūrė.

Atvykę į Kauno širdį – Rotušės aikštę, kurioje stovi poeto Maironio literatūros muziejus, pirmiausia grožėjomis išradinga, išties įspūdingai puošta kalėdine egle ir šventiškai dekoruota erdve. Patekę į Maironio prabangius namus, taip pat jutome Kalėdų dvasią, didžiojoje poeto svetainėje akį traukė eglutė, puošta šiaudiniais žaisliukais, gamintais poeto giminaičių. Gidės pasakojimai atskleidė klasiku vadinamo poeto sudėtingą asmenybę. Gimnazistus sužavėjo muziejaus ekspozicija, poeto meninis skonis, dosnumas, kalbų mokėjimas, populiarumas ir kartu uždarumas, vienišumas.

Stabtelėję prie Kauno pilies stovinčios „Laisvės kario“ skulptūros, skirtos Lietuvos 100-mečiui paminėti, patraukėme į Žaliakalnyje esantį Vandos ir Balio Sruogų memorialinį muziejų. Žaliame mediniame name rašytojas su šeima gyveno tik penkerius metus, tačiau čia saugomi autentiški baldai, asmeniniai daiktai, rankraščiai, nuotraukos atskleidžia visą jo biografiją, byloja apie nepaprastai ekscentrišką rašytojo būdą, aprangos stilių. Gimnazistus sujaudino rašytojo skaudžios patirtys nacių Štuthofo lageryje, kuriame pradėta rašyti įžymioji knyga „Dievų miškas“, ir moralinis palūžimas, negalint susitikti su mylima šeima, per karą atsidūrusia už „geležinės uždangos“.

Dar viena, ne mažiau įdomi pamoka vyko Palemone, kur baltame name tarp medžių įsikūręs Salomėjos Nėries memorialinis muziejus. Muziejininkės įdomiai pasakojo apie poetės gyvenimą ir kūrybą, gražius tarpusavio santykius su vyru skulptoriumi Bernardu Buču, sūneliu Sauliumi. Namas, kurį projektavo ir įrengė poetės vyras, labai jaukus, romantiškas. Asmeniniai S. Nėries daiktai, namų aplinka, filmuotos ištraukos, išgirstas jos balsas – visa tai sudomino gimnazistus, leido giliau suvokti poetės neoromantikės pasaulį.

Lietuvių kalbos mokytoja Asta Ruikienė